Нова Зеландия ще поиска “Big Tech” да плаща за новини

След Австралия и Канада сега и Нова Зеландия ще задължи големите технологични платформи да възнаграждават местните медии за генерираното съдържание (снимка: CC0 Public Domain)

Правителството в Нова Зеландия заяви, че ще въведе нов закон, който ще изисква големите онлайн платформи да плащат на медийните компании за местното новинарско съдържание, което се появява в емисиите на технологичните фирми. Промяната ще засегне най-популярните дигитални компании като Alphabet с нейната система Google и Meta Platforms с популярните ѝ сайтове като Facebook.

Ресорният министър, отговорен за медиите и новинарското разпространение – Уили Джаксън – заяви в неделя, че новият закон ще бъде моделиран по образеца на подобни закони в Австралия и Канада. Той се надява, че промяната ще подейства като стимул за цифровите платформи да се постараят да постигнат договори с местни новинарски издания.



„Медиите за новини в Нова Зеландия, особено малките регионални и обществени вестници, се борят да останат финансово жизнеспособни, тъй като рекламите все повече се преместват онлайн“, каза Джаксън. „Изключително важно е тези, които се възползват от новинарското съдържание на местните медии, действително да си плаща за това“.

Новото законодателство ще бъде подложено на гласуване в парламента. Очаква се мнозинството на управляващата Лейбъристка партия да го приеме бързо.

През 2021 г. Австралия въведе подобен закон, който даде на правителството власт да накара интернет компаниите да договарят сделки за използване на местно съдържание от медиите. Ревизия, публикувана от правителството миналата седмица, установи, че това правило до голяма степен работи според очакваното.

Коментар