Германия няма да забрани напълно Huawei и ZTE

Китайските телеком производители ще могат да продават оборудването си в Германия
(снимка: CC0 Public Domain)

В каскадата от забрани на мрежовото оборудване от китайски производители под натиск от САЩ, германските власти обмислят компромисно решение. Те няма да наложат пълна забрана за използване на телекомуникационните устройства на Huawei и ZTE. Вместо това властите ще продължат да вземат решения относно едно или друго оборудване за всеки конкретен случай, съобщи Ройтерс, позовавайки се на говорител на германското министерство на икономиката.

Новината от Германия идва след налагането от САЩ на пълна забрана върху продажбите в страната на телекомуникационно оборудване от Huawei и ZTE, както и на устройства от Hikvision, Dahua и Hytera, тъй като използването им, според властите, представлява “неприемлив риск” за националната сигурност.



Стратегическият документ, разработен от Министерството на икономиката на Германия, съдържа подробни препоръки за засилване на контрола върху използването на компоненти от определени страни. Той е свързан със закон, който определя рамката за сътрудничество с производители на телекомуникационно оборудване като Huawei, участващи в създаването на критична инфраструктура, включително високоскоростни 5G мрежи.

Съгласно този закон, отделни ИТ компоненти и дори цели компании-производители могат да бъдат забранени и обявени за ненадеждни, ако доставчиците правят неверни твърдения, не успеят да поддържат одити на сигурността или да докладват и коригират уязвимости възможно най-бързо.

Документът на Министерството на икономиката предвижда и забрана за доставка на компоненти и продукти, произведени от компании в авторитарни държави, за телекомуникации и информационни системи, както и за друга критична инфраструктура като транспорт, водоснабдяване и храни.

На въпрос дали очаква по-строги регулации или забрана за доставки на оборудване за Германия или Европейския съюз, говорител на Huawei заяви пред Ройтерс, че компанията разчита на конструктивен, основан на факти диалог.

„Сигурното използване на мрежи не зависи от страната на произход на доставчика и може да бъде гарантирано само чрез глобални стандарти и международно сътрудничество на индустрията и регулаторите“, подчертават от Huawei.

Коментари по темата: „Германия няма да забрани напълно Huawei и ZTE”

добавете коментар...

  1. :-)

    Много хора няма да разберат иронията ти.

  2. Йордан

    Германски предатели! Да фалирате дано, заради това, че не следвате неотлъчно американските си приятели.

Коментар