Виетнам убеждава Samsung да построи завод за чипове в страната

Производството във Виетнам е изгодно за Samsung, заради екологичните цели на компанията
(снимка: Samsung)

Делегация от виетнамски политици, водена от президента Нгуен Суан Фук, ще се срещне в Сеул с южнокорейските власти начело с президента Юн Сук-йол. На преговорите ще присъстват лидерите на най-големите корейски корпорации, а виетнамските делегати ще продължат да убеждават шефа на Samsung Electronics да изгради предприятие за производство на чипове в страната.

Samsung вече е най-големият чуждестранен инвеститор във Виетнам, произвежда повечето от своите смартфони там и е готов да завърши този месец разширяването на R&D центъра си в страната, който ще наеме 2200 местни професионалисти и ще се фокусира върху разработване на мобилни устройства и мрежов хардуер и софтуер.

За изграждане на изследователския център са отделени 220 милиона долара, а общо за времето на присъствието си във Виетнам Samsung е инвестирал над 20 милиарда долара в местната икономика, отбелязва Business Korea.

Лий Дже Йонг, главният изпълнителен директор на Samsung Electronics, води преговори за разширяване на инвестициите на компанията във виетнамската икономика от есента на 2018 г., когато настоящият президент на страната все още беше министър-председател. За Samsung изборът на Виетнам като място за изграждане на ново предприятие за производство на чипове може да бъде от полза, тъй като местната индустрия активно използва електроенергия от възобновяеми източници – нейният дял достига 10% от цялата консумирана енергия, което е над два пъти повече, отколкото в самата Южна Корея.



Samsung е принуден да свери плановете си за разширяване на производството с глобалната екологична програма, която предполага преход към възобновяеми енергийни източници. Шефът на компанията трябва да посети Виетнам този месец, за да присъства на церемонията по завършване на новия изследователски център и да продължи преговорите с местните власти.

Коментар