ZTE V40 Vita – бюджетен смартфон с гига-дисплей

Дисплеят на V40 е огромен, с диагонал 6,75 инча – това е същински мини-телевизор в джоба
(снимки: Мария Малцева / TechNews.bg)

Гигантски дисплей, кристална картина, супер-издръжлива батерия – смартфонът ZTE V40 Vita има всичко необходимо за един съвременен телефон, при това на изключително конкурентна цена. Безспорен фаворит е в големината на дисплея: 17,15 сантиметра диагонал! Той е покорен „работен кон”, който не натежава на бюджета.

ZTE V40 Vita е 4G смартфон с два SIM слота и достатъчно модерни характеристики, за да се справи с ежедневните задачи, свързани с работата и комуникациите – служебни и лични, а също така да послужи за забавление с игри, музика и видео на своя притежател.


Отличителен дизайн

Визуално смартфоните все повече си приличат един с друг, но V40 Vita има някои отличителни особености. Гърбът на смартфона е матов и не „събира” отпечатъци. Това може да се изтъкне като негово предимство от гледна точка на външността.

Повърхността има леко грапава текстура, с фини бразди, подобни на шарката на пръстите. Усеща се като приятен допир. Корпусът е пластмасов и пречупва светлината ефектно, така че да изглежда като метален. Благодарение на текстурата имитира светлинни лъчи, които „излизат” звездовидно от зоната на камерите. Самият панел с камерата е плосък, с три „очи”.

Отстрани се намира скенерът за пръстови отпечатъци, наред с „тавата” за SIM карта. От другата страна са бутоните за увеличаване и намаляване на звука, а отдолу има говорител, USB-C порт и 3,5 мм жак за слушалки.





Гигантски екран

Дисплеят на V40 е огромен, с диагонал 17,15 см (6,75 инча). Това е същински мини-телевизор в джоба! Рамките около екрана са тънки, като само долната е по-видима. Като цяло огромната част от предния панел е съставена от дисплея.

Резолюцията е много добра: 1600×720 пиксела. В комбинация с честотата на опресняване от 90 херца образът на екрана изглежда стабилен като картина. Сърфиране в интернет, четене на текст, гледане на видео – всички те могат да се случват гладко при подобна честота. Това е забележително добър дисплей, особено за телефон от „входно” ниво.


Картина, звук и видео

Хардуерът на ZTE V40 е достатъчно мощен, за да осигури гладка работа с приложения, приятно слушане на музика и забавление с видео и игри. Звукът на вградената колонка дава необходимото качество за провеждане, например, на делови или личен разговор при пуснат спикърфон. Желаещите да слушат музика, да играят, да гледат видео или да следят подкасти могат да се възползват от наличния 3,5 мм жак, за да си включат слушалки за по-потапящо изживяване.

Камерата е тройна, 48+2+2 мегапиксела. Предната камера за автопортрети е 8-мегапикселова. Има „стандартни” функции за снимане на портрет, нощен режим, макро, ръчни корекции. Контрастът е добър. С тази камера ще можем за заснемем с нужното качество документи, да четем QR кодове и да правим прилични любителски снимки. Видеото се записва при 1080p резолюция.


Батерия и производителност

Батерията на V40 е „яка”, издръжлива. Със своите 5130 милиамперчаса тя може спокойно да изкара повече от денонощие, а при консервативно използване – два дена спокойно. Зареждането е бързо на 22,5 вата.

V40 има 3 GB RAM памет и 128 GB вътрешно съхранение. Моделът поддържа разширяване на RAM паметта до 5GB с помощта на вграденото хранилище, което осигурява спокойна работа дори с множество приложения.

Ако пък хранилището не достига – може да се добави и карта памет. Това е чудесно, като се има предвид, че при подобна резолюция на камерата една снимка може да „тежи” 7-8 MB.

Производителността е добра за бюджетен телефон. V40 работи стабилно в стандартните сценарии на употреба: гледане на видео, браузване из интернет, писане на записки, обмен на съобщения, въобще всичко, което хората правят ежедневно с телефона си. Справя се добре с няколко едновременно работещи приложения, без да накъсва и без да се бави. Превключването между приложенията е лесно, без драми заради „мултитаскинга”.

Софтуер

V40 Vita идва с Android R, което всъщност означава Android 11. Може да се обнови до Android 12, а ZTE обещава две години ъпдейти.

Тази разновидност на Android, която ZTE прилага тук, е близка до чистия Android, без излишен софтуер – няма раздуване с куп ненужни приложения.

Сигурност

Както споменахме, телефонът има пръстов четец отстрани, който работи бързо, дори при мокър пръст. Освен това е приложимо и лицево разпознаване.

ZTE V40 Vita – спецификации

  • Екран: 6,75 инча IPS LCD, резолюция 1600×720, честота 90Hz;
  • Чипсет: Unisoc T606 с 8-ядрен CPU 2×A75@1,6GHz + 6×A55@1,6GHz и GPU Mali-G57 MP1;
  • Памет: 3GB RAM, разширяема с Fusion RAM с още 2GB;
  • Хранилище: 128GB, разширяема с microSD карта;
  • Камера: 48MP основна + 2MP макро +2MP сензор за дълбочина; сензор за дълбочина, камера за автопортрети 8MP;
  • Батерия: 5130 mAh, 22,5W бързо зареждане;
  • Софтуер: Android 11 с 2 години ъпдейти;
  • Екстри: страничен скенер за пръстов отпечатък, 3,5-мм аудио-жак, USB-C порт, единичен спикър;
  • Цветове: черно, зелено.

Наличност и цена

Смартфонът ZTE V40 Vita е широко достъпен в търговската мрежа у нас. Моделът се предлага на цени около 330-340 лв. с включен ДДС и гаранция 24 месеца.

Коментар