Индия планира надзор върху всички онлайн игри с реални пари

Уеб-игрите със залагания на действителни пари стават все по-голям проблем за младите хора (снимка: CC0 Public Domain)

Нов закон в Индия предвижда регулиране на онлайн хазарта, обхващайки всички видове игри, в които са намесени реални пари. Това стана, след като кабинетът на министър-председателя отхвърли предложението да се регулират само „игрите на умения“ и да се изключат „игрите на късмета“.

Регулацията се очакваше отдавна. Тя се разглежда като фактор, който ще оформи бъдещето на игралния сектор в Индия – според изследователската компания Redseeer секторът ще достигне 7 милиарда долара към 2026 г. Предвижда се в него да доминират игрите с реални пари.

Комисия, натоварена с изготвянето на регламента, предложи създаване на нов орган, който да решава дали дадена игра касае владеенето на умения или пък чистия късмет. Игрите, базирани на умения, ще се управляват от федерални правила, които въвеждат изисквания за регистрация, норми за познаване на клиента и механизъм за компенсация при оплаквания.

Игрите на шанса – считани за сходни с хазарта, който е забранен в цяла Индия – трябваше да останат в компетенциите на отделните правителства на различните щати. Идеята беше те да имат свободата да ги регулират, съобщи Ройтерс по-рано. Но на заседание на правителството на 26 октомври служител от кабинета на министър-председателя Нарендра Моди възрази срещу подобно разграничаване. Той призова за разширен надзор върху всички видове игри, според протокола от срещата, анализиран отново от Ройтерс.Изготвянето на новите разпоредби стана факт на фона на нарастващи опасения, че разпространението на онлайн-игри, особено сред младите хора, е довело до пристрастяване и финансови загуби, като има дори докладвани случаи на самоубийство. Един от правителствените източници каза, че администрацията на Моди продължава да е загрижена за потенциалното пристрастяване към игровите платформи.

Докладът на правителствения панел от август препоръчва още новите правила да включват така наречените „мерки за премахване на зависимостта“, като периодични предупреждения и съвети, както и фиксиране на лимити за депозит и теглене.

Коментар