SpaceX обяви защитена Starlink услуга за правителствата

Сателитната интернет услуга Starlink е подобрена за нуждите на правителствените служби
(снимка: Starlink)

След като разпространи успешно по целия свят услугата за сателитен интернет Starlink, американската компания SpaceX обяви защитена версия Starshield, насочена към правителствените агенции в отговор на по-строгите им изисквания за сигурността на предаваните данни.

Новата услуга Starshield използва същите технологии като стандартната Starlink, но е защитена с някои допълнителни функции. Въпреки че Starlink прилага криптиране от край до край при трансфера на данни, версията за правителствата предлага „допълнителни криптографски възможности с висока степен на сигурност“ при обработка и предаване на чувствителни данни.



Освен това Starshield е в състояние да поддържа „сателити със звукова система” – вероятно става въпрос за шпионски спътници, отбелязва Extremetech. Нещо повече, SpaceX планира за разработи персонализирани опции за правителствени клиенти, включително сателити с „полезни товари“.

Платформата Falcon 9 също е елемент от системата Starshield – ракетата отдавна е сертифицирана за изпълнение на секретни мисии, възложени от правителството на САЩ. SpaceX твърди, че може да разработи допълнителни системи Starshield „от нулата“, за да отговори на нуждите на клиентите. Така например, Starshield поддържа мрежова интеграция на съществуващи правителствени сателити, използвайки междусателитни лазерни комуникационни системи.

Като се има предвид, че Пентагонът вече активно използва услугите на SpaceX, компанията вероятно разчита на интерес към Starshield от правителството на САЩ. В същото време не е изключено достъпът до системата да бъде предоставен и на други държави.

Повечето от технологиите, заложени в Starshield, обаче са предмет на регламента ITAR (Международен трафик на оръжия) – система, изградена от американските власти, която ограничава износа на отбранителни технологии. Въпреки че SpaceX е частна компания, малко вероятно е тя да може да предлага специални услуги на други страни като Русия или Китай.



Все още не е известно дали за пълното функциониране на системата ще са необходими новите сателити Starlink v2 – ако е така, правителствените служби на САЩ ще трябва да изчакат за услугата. Starlink получи разрешение от FCC да изстреля 7500 сателита от следващо поколение, но те ще трябва да използват Starship, който все още е в процес на разработка, за да ги изведе в орбита.

Все пак някои от функциите на Starshield със сигурност могат да се изпълняват от вече работещи сателити Starlink от първо поколение. Освен това Starlink v1 се появи на уебсайта на SpaceX и вероятно скоро ще бъде готов за използване.

Коментар