Рисковото онлайн поведение е станало норма сред младите

Повечето европейски младежи не намират нищо смущаващо в онлайн-занятия като като хакване, споделяне на интимни изображения без съгласие или работа като „муле за пари“ (снимка: CC0 Public Domain)

Рискованото и престъпното онлайн поведение почти сe e превърнало в норма за цяло едно поколение млади хора в Европа. Това сочи проучване, финансирано от ЕС. То установи, че всеки четвърти от 16- до 19-годишна възраст е „тролил“ някого онлайн, а един на всеки трима е участвал в цифрово пиратство.

Проучването е проведено сред 8000 млади хора на възраст между 16 и 19 години от девет европейски страни, включително Обединеното кралство. Оказва се, че един на всеки четирима е проследил или тролнал някого онлайн. Един на всеки осем е участвал в онлайн тормоз. Един на всеки 10 е участвал в акция, базирана на реч на омразата или хакване. Един на всеки пет младежи е участвал в секстинг. Един на всеки трима се е занимавал с дигитално пиратство. Установено е също, че четирима от всеки 10 са гледали порнография.



Рисковото и престъпното онлайн поведение почти е нормализирано сред едно поколение европейски млади хора, коментира Джулия Дейвидсън, съавтор на изследването и професор по криминология в Университета на Източен Лондон (UEL). „Изследването показва, че голяма част от младите хора в ЕС участват в някаква форма на киберпрестъпления до такава степен, че извършването на престъпления на ниско ниво онлайн и поемането на риск онлайн почти се възприемат като нормални неща“, казва тя.

Резултатите от изследването сочат повече участие на момчетата, когато става дума за рисково или престъпно поведение. Близо три четвърти от анкетираните момчета признават някаква форма на киберпрестъпност или поемане на риск онлайн, в сравнение с 65% при момичетата, сочи Дейвидсън, която ръководи изследването със своя колега проф. Мери Айкен.

В проучването младите хора са запитани за около 20 вида поведение онлайн, включително гледане на порнографски материали, публикуване на порно за отмъщение, създаване на самогенерирани сексуални изображения и публикуване на реч на омразата. Според резултатите, малко под половината от участниците са били замесени в дейност, която може да се счита за престъпна в повечето юрисдикции – като хакване, споделяне на интимни изображения без съгласие или работа като „муле за пари“.

Половината от 16- до 19-годишните прекарват четири до седем часа на ден онлайн, показва още проучването, проведено от изследователска агенция. Почти четирима от всеки 10 прекарват повече от осем часа на ден в Мрежата, предимно на телефони. Установено е, че водещите пет уеб-платформи са YouTube, Instagram, WhatsApp, TikTok и Snapchat.

Деветте държави в проучването са Великобритания, Франция, Испания, Италия, Германия, Холандия, Швеция, Норвегия и Румъния. Страната с най-висок дял на това, което проучването нарича „кибердевиантност“ – комбинация от криминално и некриминално, но рисково поведение – е Испания със 75%. Следват я Румъния, Холандия и Германия с около 72%. Обединеното кралство е на дъното с 58%.

Проучването е предприето в сътрудничество с Центъра за киберпрестъпления към Европол – орган на ЕС, който работи с правоохранителните агенции в целия икономически блок и е финансиран от фонда Horizon на ЕС. Неговата цел е по-добро образование за младите хора и родителите относно потенциално вредното и рисково поведение онлайн.



Изводите от проучването идват в момент, в който все повече страни се опитват да защитят хората, в частност децата, от многобройните опасности, пълзящи из интернет. През последните две години в САЩ бяха направени скандални разкрития за това как интернет-платформите се изграждат посредством механизми, създаващи онлайн-пристрастеност у децата, макар екипите да са наясно, че това е вредно за младежите.

В Азия някои страни се опитват да сложат юзда на процъфтяващия бизнес с онлайн-игри и залагания. Страните в Европа усилено работят върху мерки за безопасност за децата онлайн. Наскоро ЕС прие Закон за цифровите услуги, който изисква големите онлайн платформи да предприемат действия срещу рискове като кибернасилие срещу жени и онлайн опасности за деца.

Коментари по темата: „Рисковото онлайн поведение е станало норма сред младите”

добавете коментар...

  1. :o)

    Аз мисля че процента е силно занижен 🙂

  2. Психиатър

    От тежко хипоксизираното мозъчно увредено и осакатено заради Ковид поколение не се очаква много. Освен тролене и бъдещи престъпления! Ако сте наблюдавали такива ‘телефонно’ отгледани индивиди те се охарактеризират като инфантил идиоти по дефиниция били те Торпидби или Еретични.
    С по близки до растително животинският свят характеристики ,отколкото до хомо сапиенс.Те нямат базисен компас за морални норми и човешки характеристик.Ббитовизираната им вселена е изкуствено създадена цифрова фикция в която те вегетират, спускайки някакви безмислени съобщения,клипове и емотикони из тези всевъзможни симулации като FB,Insta,WhatsUp,TikTok.Нарцисизмът е толкова проминенто изявен при тях ,че те принципно са осакатени откъм комуникация и неспособни да мислят или комуникират нормално с хора. Пилейки най ценното си и продуктивното време в живота те губят визия,стремежи и цел и се изграждат единственно като бъдещи лузъри.Това не подлежи на промяна.И понеже нямат цел в живота в който живеят силно казано,нито знаят какво ги очаква ,когато мама и тати ‘прекратят’съществуването си. Те общо взето ще се ‘утаят’ като гръбнака на прослойката от улични клошари, наркомани и престъпници. Хора с нулеви практически умения в нищо, освен това да държат парче пластмаса в ръцете си да издават нечленоразделни звуци,гледайки екран.

Коментар