Разбиха най-голямата пиратска стрийминг мрежа

Пиратското онлайн стриймване на филми претърпя разгром от Холивуд и Виетнам
(снимка: CC0 Public Domain)

Холивуд нанесе съкрушителен удар на най-голямата мрежа от пиратски интернет филми, с милиарди посетители. Fmovies и свързаните с нея уеб ресурси не работят от известно време. Виетнамската полиция и американските индустриални организации MPA и ACE имат пръст в това.

ACE (Alliance for Creativity and Entertainment), която представлява интересите на 30 световни развлекателни компании, смаза със съдействието на виетнамските власти най-популярния пиратски онлайн киносалон Fmovies, съобщи TorrentFreak. Стрийминг платформата и свързаните с нея проекти, чиято аудитория наброява милиарди посетители, почти веднага преустановиха работа.

Трън в окото на Холивуд

Fmovies, която стартира през 2016 г., беше трън в очите на холивудските студиа през цялото си съществуване. Притежателите на авторски права по правило предпочитат да не споменават имената на конкретни пиратски сайтове в публичното пространство, за да не им осигурят допълнителна безплатна реклама, но Fmovies се превърна в изключение от това правило.

Степента на недоволство на Холивуд от просперитета на пиратската услуга е ясно илюстриран от факта, че в борбата срещу нея беше въвлечен и Конгресът на САЩ. През декември 2023 г. членовете на американския парламент видяха в демонстрация колко лесно е да се организира гледане на незаконно разпространявани видеоклипове навсякъде по света, дори и на такова недостъпно място като Капитолия.

След това конгресмените бяха лично запознати с работата на уебсайта Fmovies от Карин Темпъл, старши изпълнителен вицепрезидент на MPA (Motion Picture Association).

Крахът на империята

Първите признаци на предстоящия крах на „империята” Fmovies се появиха в края на юни 2024 г. По това време, по неизвестни причини, запълването на основния сайт с ново съдържание спря. Само няколко седмици по-късно услугата прекрати напълно работата си – без официално обяснение от администрацията.

След това, в пълно съответствие с принципа на доминото, започнаха да затварят малките стрийминг портали, свързани с Fmovies. Първоначално посетителите бяха автоматично пренасочвани към „нови” пиратски сайтове, но още на следващия ден тези уеб ресурси също ставаха недостъпни – отново без никакво известие за предстоящото затваряне или прехвърляне на сайтовете към други домейни.

Един от дъщерните сайтове на Fmovies, blifxz.to, публикува съобщение на празната си начална страница, което беше дословно повторение на думи, публикувани от друг пиратски сайт, 123Movies, след затварянето му шест години по-рано. В него администрацията на сайта благодари на публиката за нейната лоялност и я призова отсега нататък да плаща за гледане на филми и телевизионни сериали, като по този начин да изразят благодарност към хората, които стоят зад производството на съдържание.

Изборът на еднакво послание от страна на администрациите на blifxz.to и 123Moviews изглежда не е случаен. Възможно е зад двата сайта да стоят едни и същи хора или мрежата от уеб ресурси на Fmovies да се управлява от идейните наследници на 123Movies. За второто индиректно свидетелства фактът, че Fmovies стартира и придоби огромна популярност именно след смъртта на 123Movies. Освен това следите от двете бази водят до Виетнам.

Мащабна акция

Мащабната кампания за прочистване на интернет от пиратско съдържание засегна не само ресурси, разпространяващи „традиционно” съдържание във формата на игрални филми и телевизионни сериали. AniWave, голяма пиратска платформа за фенове на японски комикси и анимация, с месечна аудитория от 170 милиона посетители на върха на своята популярност, също пострада.

За известно време причините за внезапното затваряне на редица популярни пиратски сайтове останаха загадка, тъй като никой от участниците в процеса не пое отговорност за случилото се. Логично беше да се предположи, че собствениците на видео услуги няма да се откажат от печеливш бизнес по своя инициатива, следователно сайтовете престанаха да съществуват под въздействието на външни фактори.

MPA и ACE запазиха гробно мълчание през последните няколко седмици, но скорошно посещение на представители на тези организации в Ханой, Виетнам, където в средата на юни се проведе четиридневен международен симпозиум за защита на правата върху интелектуалната собственост, показва, че в разгрома на Fmovies имат пръст американски притежатели на авторски права и правоприлагащи органи във Виетнам.

Картите са свалени

На 29 август 2024 г. ACE публикува прессъобщение на официалния си уебсайт, в което обяви поражението на „най-голямата пиратска група” от полицията в Ханой. В резултат на това AniWave, Bflixz, Flixtorz, Movie7 и Myflixer, които бяха част от мрежата от уеб ресурси Fmovies, престанаха да съществуват.

Според ACE, пиратските ресурси на Fmovies са генерирали повече от 6,7 милиарда посещения само между януари 2023 г. и юни 2024 г.

Коментар