Глоба от 5000 евро за гледане на пиратско видео в Италия

Увлечението по пиратския видеострийминг ще струва твърде скъпо на италианците
(снимка: CC0 Public Domain)

Жителите на Италия, хванати да гледат пиратско видео директно в интернет, ще плащат глоби до 5000 евро. Eдна четвърт от населението на страната използва нелегални стрийминг услуги, което може да попълни държавния бюджет с милиарди долари. А доставчиците на пиратски видео услуги рискуват затвор, наред с глобите.

Гледането на пиратски видеоклипове онлайн, тоест директно на сайтове, без официално изтегляне, ще доведе до огромни глоби за потребителите на Ботуша, които не искат да плащат за лицензирано видео съдържание, отбелязва порталът TechSpot. Италианските власти (и двете камари на парламента) много бързо приеха закон, който позволява ценителите на пиратски филми да бъдат глобени до 5000 евро.

Пиратството е “на мода” в Италия

Италианците отдават особено предпочитание пиратската интернет телевизия – IPTV. С не по-малко удоволствие те гледат нелегални предавания на спортни събития, а новият закон, приет светкавично от двете камари на италианския парламент, е насочен именно срещу тези услуги. Желанието да се спестят пари за стрийминг може да доведе до внезапни допълнителни приходи в държавния бюджет за сметка на нарушителите на закона.

Документът, приет от италианските власти, дава на националния регулатор в областта на телекомуникациите и авторското право в интернет AGC нови правомощия, сред които деанонимизиране на потребителите на пиратски стрийминг услуги. Веднага след установяване на самоличността им, те ще бъдат заплашени от доброволно-принудително попълване на бюджета на страната в размер до 5000 евро.

Като цяло за държавата това обещава наистина сериозни приходи с оглед на огромния брой хора, които редовно използват услугите на пиратски IPTV и гледат нелегални спортни предавания. TechSpot отбелязва, че феновете на тези услуги са 25% от общия брой на италианските граждани, който в началото на 2023 г. възлиза на около 58,8 милиона.

С други думи, италианската аудитория на пиратски IPTV услуги достига 14,7 милиона души. Ако всеки нелегален потребител бъде деанонимизиран и получи максималната възможна глоба (5000 евро), тогава около 73,5 милиарда долара ще постъпят в италианската хазна.

Какво предвижда законът

Измененията в закона за борба с пиратството дават на италианския регулатор правомощието да издава „динамични забрани” срещу пиратски IPTV услуги, като блокира достъпа на потребителите до незаконни предавания на живо в рамките на първите 30 минути от свързването. AGC вече може да блокира DNS имена на домейни маршрутизиране на трафик за IP адреси, които са „уникално идентифицирани” като принадлежащи към незаконна дейност.

Новите мерки ще влязат в сила на 8 август 2023 г. Регулаторът AGC казва, че законът вече му дава правомощия върху спортно и неспортно пиратство, а интернет доставчиците ще трябва да реагират бързо на исканията за блокиране.

Когато получат AGC заявка за блокиране на определена услуга за стрийминг, доставчиците не само ще трябва да я изпълнят безпрекословно. Те също ще трябва да изпратят доклад, и то много подробен, до прокуратурата в Рим. Документът трябва да включва подробности за действията, предприети за изпълнение на исканията на AGC, както и „всякакви съществени данни”, които могат да бъдат полезни при проследяване и идентифициране на доставчици на пиратски услуги.

Ако интернет доставчикът по една или друга причина не изпълни разпореждането на AGC, ще му бъде наложена административна глоба, като няма да се размине с 5000 евро. Компанията ще трябва да плати от 10,62 хиляди до 265 хиляди евро.

Що се отнася до организаторите на незаконни стрийминг услуги, те ще бъдат изправени пред още по-тежки наказания – няма да могат да се измъкнат само с „административни”. Всеки, считан от властите за замесен, рискува да отиде в затвора до три години и да плати допълнителни 15 000 евро глоба.

Когато тактиките за сплашване не работят 

Италианските власти от години се борят с пиратството в страната си, но такъв закон се приема за първи път. Преди това те използваха тактики за сплашване, които, макар и ефективни за онези, срещу които се използваха, бяха в малък мащаб и нямаха голям успех.

Например, през есента на 2021 г. италианската полиция арестува 240 граждани за гледане на IPTV. Те бяха заплашени от глоби до 25 000 евро за „закупуване на крадени стоки”, както и различни срокове затвор. С всеки от тези хора се свърза италианската финансова гвардия, която отговаря също за борбата с незаконния трафик и контрабандата на наркотици. Всички те използваха една и съща неназована пиратска IPTV платформа, която срещу 10 евро на месец предоставяше достъп до стрийминг услугите Sky, Dazn, Mediaset Premium, Netflix и Amazon Prime.

Но дори такъв масов арест изглежда не успя да намали любовта на италианците към пиратското съдържание. В противен случай вероятно нямаше да се наложи италианските власти да приемат нов закон с потенциал да захрани държавната хазна с нови приходи за десетки милиарди евро.

Коментари по темата: „Глоба от 5000 евро за гледане на пиратско видео в Италия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ние за това НЕгледамеНЕ черно бял Луи_дьо_финес в filmifen.

Коментар