Western Digital подготвя за пазара 28TB твърд диск

Твърди дискове с капацитет 28TB ще потеглят към центровете за данни
(снимка: CC0 Public Domain)

В публикувания по-рано тази седмица финансов отчет за тримесечието Western Digital обяви, че скоро ще започне да тества твърди дискове с капацитет от 28 терабайта (TB), предназначени за използване в центрове за обработка на данни.

Става въпрос за HDD, които използват енергоспестяващ перпендикулярен магнитен запис (ePMR) и най-новата версия на “плочков” магнитен запис (UltraSMR), за да осигурят безпрецедентен капацитет за съхранение.

„Подготвяме се за началото на квалифициране на нашия 28TB UltraSMR диск. Този авангарден продукт се основава на успеха на нашите ePMR и UltraSMR технологии и осигурява производителността и надеждността, на които клиентите ни по света се доверяват”, каза главният изпълнителен директор на Western Digital Дейвид Гьокелер на среща с анализатори и инвеститори.

Любопитна особеност на 28TB твърд диск на Western Digital е, че той е базиран на ePMR технология от второ поколение с подобрени записващи глави, които осигуряват по-висока плътност на запис и по-тънки пътечки, отбелязва Tom’s Hardware. Тъй като технологията UltraSMR увеличава плътността на съхранение с 20%, в сравнение с традиционната технология за магнитен запис (CMR), компанията се нуждае от 24TB твърд диск, за да създаде 28TB UltraSMR устройство.

През последното тримесечие Western Digital започна да доставя 26TB твърди дискове UltraSMR. Процесът на квалификационно тестване на тези устройства отне значително време, тъй като компаниите, които участваха в тестването, трябваше да оценят поведението и производителността на новата технология. UltraSMR включва набор от хардуерни, фърмуерни и софтуерни иновации.

28-терабайтовите твърди дискове на Western Digital ще се конкурират с 32TB HDD на Seagate, базирани на технологията Heated Magnetic Recording (HAMR). Продуктите на Seagate, които в момента се оценяват, се очаква да излязат на пазара в началото на 2024 г. и да предложат по-голям капацитет и производителност, особено при операции за запис.

Твърдите дискове на Western Digital обаче са по-познати на клиентите, които вече използват SMR и UltraSMR дискове, което потенциално дава на компанията конкурентно предимство.

Тъй като остават поне 1,5 години преди пускането на пазара на базираните на HAMR твърди дискове на Western Digital, компанията възнамерява да използва комбинация от второ поколение ePMR и UltraSMR технологии, за да пусне продукти с по-голям капацитет в идните тримесечия.

„Следващата стъпка от пътната карта ще бъде преминаването от 20TB към 30+TB с пакет от ePMR, OptiNAND и UltraSMR технологии. Предстоят ни още няколко стъпки”, каза Дейвид Гекелер на срещата с инвеститори.

Коментар