Alienware възражда огромните 18-инчови лаптопи

Пазарът отново е готов за големи геймърски лаптопи, вярва Alienware 
(снимка: Alienware)

Производителят на геймърски хардуер Alienware възнамерява да съживи огромните 18-инчови лаптопи за игри. Последният такъв модел на компанията, Alienware 18 от 2014 година, тежеше над 5 килограма.

Докато повечето лаптопи днес се предлагат в размери, вариращи от 13 до 17 инча, Alienware възнамерява да поеме по собствен път, като възкреси мобилните компютри за игри с 18-инчов екран. Преди януарското изложение CES 2023 в Лас Вегас подразделението за игри на Dell пусна тийзър видео, което показва предстоящото завръщане на огромен, мощен лаптоп.



„Когато се появи нещо голямо и мощно, то оставя следа“, гласи видеото. В придружаващ туит Alienware казва: „Знаците ви заобикалят, нещо голямо предстои скоро“. На видеото ясно се вижда числото 18.

Предполага се, че новият Alienware 18 няма да бъде толкова обемист като своя предшественик, коментира новината Techspot. Дори моделите с големи дисплеи днес са по-леки и компактни, отколкото преди 7-8 години. Тогава вариантът Alienware 18 имаше 18,4-инчов дисплей и тегло 5,7 кг, а само захранването тежеше около килограм. Корпусът беше изключително обемист – малко вероятно е такъв лаптоп да е удобен за пренасяне.

Alienware вярва, че пазарът отново е готов за 18-инчов лаптоп. Старата версия имаше две видео карти, до четири диска и други модерни за времето си компоненти. Лаптопът може да не е бил лесен за носене, но големият дисплей и високата производителност спечелиха благоволението на много потребители, очевидно сред тези, които рядко местят компютъра си от едно място на друго.

Докато новият модел почти сигурно ще бъде по-малък и по-лек, може да се очаква, че той все пак ще  е доста голям, в сравнение с повечето от днешните лаптопи. В тийзър видеото няма подробности освен краткото „Очаквайте скоро“. Остават само няколко седмици преди CES, така че премиерата на новия продукт в Лас Вегас е доста вероятна.



Днес обаче дори модел с 18-инчов дисплей не е шампион на пазара. Например, Acer Predator 21 предлага 21-инчов извит ултраширок дисплей на цена от $8999, така че новият продукт на Alienware ще трябва да се бори за своето място под слънцето.

Коментар