SOC като услуга e хит: расте с по 24,3% годишно

Бумът на киберпрестъпността доведе до разцвета на на нов бизнес-модел: оперативен център за киберсигурност като услуга (снимка: CC0 Public Domain)

Глобалният пазар на SOC като услуга се очаква да достигне обем от 11844 милиона щатски долара до 2032 г. Пазарът ще расте със среден годишен темп от 24,3% в периода от 2022 до 2032 г., според нов доклад на анализаторите от Future Market Insights.

Предвижда се младият сегмент да достигне обем от приблизително 1340,3 милиона щатски долара през 2022 г. Динамичното развитие ще се подхранва от нарастващите заплахи за киберсигурността, заявяват изследователите.



Сега, когато голяма част от бизнесите вече са възприели работата от разстояние като част от фирмената си култура, рискът от киберпробиви е много по-голяма. Пазарът на SOC като услуга закономерно става обект на повишено търсене с цел противодействие на нарастващите заплахи. Зачестяват случаите на пробиви и течове на данни – в малки, средни и големи предприятия по целия свят, съответно търсенето на ефективни и надеждни решения за SOC като услуга също нараства.

Фактори

Оперативните центрове за киберсигурност набират популярност, защото дават един от възможно най-добрите отговори на въпроса за справянето с толкова много и различни видове заплахи едновременно: фишинг атаки, рансъмуер, измами с браузърни канали, разпределен отказ от услуга, заразяване със злонамерен софтуер и др. Всички тези киберпрестъпления нарастват и като честота, и като интензивност, а също и като изобретателност на злонамерените лица, не на последно място и като стойност на щетите.

От своя страна щетите са многообразни, като се започне от непланирано прекъсване на работата, през финансови измами и изнудване до срив на репутацията и тежки санкции за неспазване на регулаторните изисквания.

В последно време щетите нарастват лавинообразно. Кибер-престъпниците намират начини да тормозят бизнеса, например чрез двойни изнудвания при рансъмуер атака. Откуп се иска не само за криптираните данни, но и за не-публикуване на откраднатата информация в тъмните мрежи. Това означава, че единичен пробив може да коства на предприятието твърде продължителни страдания и твърде много разходи.

Тенденции в сегмента

„Нарастването на пробивите в сигурността заедно с увеличаващата се сложност на кибератаките ще ускоряват глобалния растеж на пазара на SOC като услуга през прогнозния период“, заявяват анализаторите на FMI. Основните изводи от доклада сочат, че:

  • Използването на доставчици на услуги от трети страни може да направи предприятията уязвими;
  • Интегрирането на IoT ще засили пазарните перспективи за SOC-as-a-Service;
  • От гледна точка на приложение сегментът “сигурност в облака” ще регистрира среден годишен темп на растеж от 30,7%;
  • Мрежовата сигурност ще има най-висок дял в общия растеж, а именно 34,7%;
  • Когато става дума за вид услуга, откриването ще има водеща роля: този аспект от пазара ще се радва на 28,5% ръст средногодишно;
  • Въз основа на размера на предприятието сегментът на МСП ще бележи среден годишен темп на растеж от 27,4%.

Както се вижда от резюмето, според последните доклади на FMI, базирани на сегментиране, облачната сигурност ще продължи да наблюдава най-силно търсене. До 2031 г. в тази ниша ще се регистрира среден ръст от 30,7%. От гледна точка на вида дейност услугата за откриване на нередности (пробиви, съмнителен софтуер и др.) ще бележи скокообразно развитие поради засиленото внедряване на цифрови технологии през последните няколко години. Този елемент от пазара вероятно ще нараства с по 28,5% през 2022-2032 г.



Според изследователите, водещите играчи на пазара се концентрират върху иновациите и развитието на продуктите, за да отговорят на изискванията на потребителите. Тези предприятия също така използват стратегически партньорства и тактики за сътрудничество, за да разширят продуктовото си портфолио.

Коментар