Microsoft обмисля “супер приложение” за смартфони

Microsoft се изкушава от идеята да създаде супер приложение за смартфони
(снимка: CC0 Public Domain)

Разработчиците от Microsoft обмислят създаване на “супер приложение” за смартфони. Проектът е вдъхновен от вече съществуващи и много популярни мобилни приложения като WeChat.

Тъй като Google и Apple са монополисти на пазара за мобилно търсене, Microsoft възнамерява да наложи собствен проект. Компанията може да създаде “супер приложение”, което успешно да се конкурира с двата мастодонта на мобилния пазар, отбелязва Seeking Alpha.



Предполага се, че приложението ще позволи на потребителите да пазаруват, да изпращат и получават съобщения, да преглеждат новини и да използват други услуги от едно място, точно както е възможно в WeChat на китайската Tencent.

Според публикация на The Information, именно приложението WeChat е един от основните източници на вдъхновение за новия проект на Microsoft. Известно е, че Илон Мъск също има подобни планове – той иска да превърне Twitter в многофункционално супер приложение.

Преди повече от 10 години Microsoft прекрати разработката на операционната система Windows Mobile, като на практика остави контрола върху мобилния пазар на Google с нейната Android и Apple с iOS. И двете платформи имат свои собствени магазини за приложения и в голяма степен контролират разпространението на софтуер на смартфони.

Според представители на Microsoft, бъдещото приложение ще даде тласък на рекламния бизнес на компанията и дори ще ускори напредъка на търсачката Bing, а също така ще допринесе за разрастване на услугата за комуникации Teams.

Идеята за супер приложение е лансирана за първи път през 2019 г., когато компанията наема Михаил Парахин, бивш топ мениджър на Yandex, за координиране на работата по мобилния браузър, търсенето, рекламата и други проекти. Руската компания има многофункционално приложение Yandex.Go, което също може да послужи като източник на вдъхновение за Microsoft, отбелязва The Information.



Докато крои подобни планове, Microsoft е наясно, че ще остане изцяло зависима от двата технологични гиганта, Google и Apple, които притежават основното нещо – най-популярните мобилни операционни системи в света.

Коментари по темата: „Microsoft обмисля “супер приложение” за смартфони”

добавете коментар...

  1. haha

    И всички ние ще ликуваме от щастие да ползваме новото им приложение. Ще настъпи всемирна радост

  2. Anonymous

    Мисля, че софтуера на M$ е по-лош от хадуера им, понеже други им правят хадуера.

  3. ..

    На това “приложение” хората му казват смартфон.

    MS са бруталните некадърници в разработката на хардуер и затова решиха да затлачат другите платформи със “суперприложение” …

Коментар