Насочен към главата лазер подобрява паметта на човека

Паметта на хората може да се подобри с използване на лазер, доказаха учени
(снимка: CC0 Public Domain)

С напредване на възрастта хората започват да страдат от психични заболявания и нездравословни промени, които влошават паметта им. Ето защо учените търсят начини да стимулират мозъка, спасявайки пациентите от подобни неприятности.

Вече се предлагат методи за електрическа и електромагнитна стимулация на дясното полукълбо, ефектът от които продължава до един месец. Но едно ново изследване обещава да подобри краткосрочната памет с помощта на лазер – като просто освети дясната област на мозъка през черепа.



Учени от Обединеното кралство, Китай и САЩ са провели серия от експерименти с 90 студенти, по време на които убедително доказват възможността за неинвазивна (без хирургическа интервенция) лазерна мозъчна стимулация. Изследването е описано подробно в сп. Science Advances.

Младежи на възраст от 18 до 25 години от двата пола са разделени на две групи. Участниците в едната група са облъчени от страната на левия префронтален кортекс, а в другата – от страната на десния префронтален кортекс. Облъчването е извършено с лазери с дължина на вълната 1064 нм и по-къси. Също така във всяка група са проведени експерименти с фалшиви включвания на лазера, за да се изключи ефектът на самохипнозата (плацебо).

По време на експеримента учениците е трябвало да запомнят и по-късно да възпроизведат или цветовете на обектите, или тяхната ориентация в пространството. Оказва се, че съзнанието им недвусмислено се подобрява с около 10% само в един случай – когато лазер с дължина на вълната 1064 нм осветява десния префронтален кортекс. Този резултат поражда надежда, че в бъдеще може да се появят инструменти за проста нехирургична операция за подобряване на краткосрочната памет.

Практическото използване на технологията все още е далеч. Засега учените не разбират механизма на реакцията на мозъка. Това може да бъде както подобрено снабдяване на мозъчните клетки с кислород, така и стимулиране на митохондриите, които от своя страна увеличават освобождаването на ATФ молекули в мозъка и насищат невроните с енергия. Във всеки случай предложеният метод няма последствия за здравето на хората.



На следващ етап от изследването учените възнамеряват да видят колко дълго продължава ефектът от лазерната стимулация на паметта. Ако ефектът е дългосрочен, тогава ще може да се работи за включването му в клиничната практика.

Коментар