Насочен към главата лазер подобрява паметта на човека

Паметта на хората може да се подобри с използване на лазер, доказаха учени
(снимка: CC0 Public Domain)

С напредване на възрастта хората започват да страдат от психични заболявания и нездравословни промени, които влошават паметта им. Ето защо учените търсят начини да стимулират мозъка, спасявайки пациентите от подобни неприятности.

Вече се предлагат методи за електрическа и електромагнитна стимулация на дясното полукълбо, ефектът от които продължава до един месец. Но едно ново изследване обещава да подобри краткосрочната памет с помощта на лазер – като просто освети дясната област на мозъка през черепа.Учени от Обединеното кралство, Китай и САЩ са провели серия от експерименти с 90 студенти, по време на които убедително доказват възможността за неинвазивна (без хирургическа интервенция) лазерна мозъчна стимулация. Изследването е описано подробно в сп. Science Advances.

Младежи на възраст от 18 до 25 години от двата пола са разделени на две групи. Участниците в едната група са облъчени от страната на левия префронтален кортекс, а в другата – от страната на десния префронтален кортекс. Облъчването е извършено с лазери с дължина на вълната 1064 нм и по-къси. Също така във всяка група са проведени експерименти с фалшиви включвания на лазера, за да се изключи ефектът на самохипнозата (плацебо).

По време на експеримента учениците е трябвало да запомнят и по-късно да възпроизведат или цветовете на обектите, или тяхната ориентация в пространството. Оказва се, че съзнанието им недвусмислено се подобрява с около 10% само в един случай – когато лазер с дължина на вълната 1064 нм осветява десния префронтален кортекс. Този резултат поражда надежда, че в бъдеще може да се появят инструменти за проста нехирургична операция за подобряване на краткосрочната памет.

Практическото използване на технологията все още е далеч. Засега учените не разбират механизма на реакцията на мозъка. Това може да бъде както подобрено снабдяване на мозъчните клетки с кислород, така и стимулиране на митохондриите, които от своя страна увеличават освобождаването на ATФ молекули в мозъка и насищат невроните с енергия. Във всеки случай предложеният метод няма последствия за здравето на хората.На следващ етап от изследването учените възнамеряват да видят колко дълго продължава ефектът от лазерната стимулация на паметта. Ако ефектът е дългосрочен, тогава ще може да се работи за включването му в клиничната практика.

Коментар