Хакери парализираха за месец цяла държава

Държавните ИТ системи навсякъде по света все по-често са цел на хакерските атаки
(снимка: CC0 Public Domain)

Кибератаките срещу правителствени информационни системи вече са нещо обичайно, но един скорошен случай надмина всичко, което светът видя досега. Оказа се, че хакерите могат да парализират работата на ИТ инфраструктурата на цяла държава в продължение на месец. Жертва на атаката е тихоокеанският остров Вануату.

От началото на ноември всички правителствени ИТ структури на Вануату са офлайн в резултат на успешна кибератака. Засега са известни малко подробности и към момента са възстановени само около 70% от държавните информационни услуги, съобщи TechSpot.



Проблеми с компютърните системи са забелязани на 6 ноември, в първия ден от работата на новоизбраното правителство на страната. В резултат на кибератаката са спрени всички държавни компютърни услуги. Властите нямат достъп до имейл акаунти, гражданите не могат да подновят шофьорските си книжки или да плащат данъци, медицинската и всякаква друга информация на спешните служби е недостъпна.

В много случаи служителите в администрацията е трябвало да се върнат към хартиите и химикалките. Правителството признава, че е идентифицирало „пропуск” в ИТ системите в началото на ноември, но предпочита да не споделя повече информация. Според някои източници, инцидентът е резултат от атака с рансъмуер. Самите власти обаче не коментират тази информация.

Една от причините експертите да говорят за рансъмуер е прецедент в САЩ, случил се около месец преди този във Вануату. На 8 септември в окръг Съфолк, Ню Йорк, е извършена рансъмуер атака, която води до спиране на всички информационни системи на местното правителство, от полицията до социалните служби. Освен това хакерите са откраднали личните данни на гражданите. Заподозряна е кибергрупата BlackCat, която преди това е извършила атаки в Италия и Флорида (САЩ).

Все още не е ясно колко добре са били защитени системите на Вануату, но е известно, че американските власти са използвали остарели компютърни системи, които са били твърде скъпи за актуализиране.



Региони като Вануату са идеални цели за кибератаки, тъй като им липсват ресурси за защита на информационните системи до нивото на големи правителствени организации. Като се има предвид, че в света все още има много такива „мишени”, могат да се очакват нови атаки в обозримо бъдеще.

Коментари по темата: „Хакери парализираха за месец цяла държава”

добавете коментар...

  1. :o)

    Батеее….повдигнали са си поличката и са разклатили БАНАНА
    дреме им на самолетоносача на тех за сървъри на тоя остров 🙂

Коментар