Евакуира ли се тайванската чип индустрия в САЩ?

Два завода на TSMC в Аризона ще произвеждат над 600 хиляди 300-мм силициеви пластини годишно, което на практика означава преместване на тайванската чип индустрия в САЩ
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

„Тъмен обрат” в световната полупроводникова индустрия – така авторитетната китайска медия Global Times нарече инвестициите на TSMC в Аризона. Публикацията от петък обвинява Вашингтон, че е подмамил най-големия и най-модерен производител на чипове в света да създаде фабрика за обработка на силициеви пластини в САЩ. Официален Пекин засега мълчи по този въпрос, но едва ли е доволен от случващото се там.

Съвсем неочаквано миналата седмица ръководството на TSMC обяви, че инвестициите в изграждане на заводи за полупроводници в САЩ ще бъдат утроени до 40 милиарда долара Компанията ще произведе около три пъти повече чипове от предварително планираното.



Ако и когато това се случи, САЩ ще се превърнат в най-големия център за производство на чипове в света. Като се има предвид по-скъпата работна ръка в Щатите, очаква се рязко поскъпване на полупроводниковите продукти – с всички произтичащи от това последствия, прогнозират пазарните наблюдатели.

Глобалните производители на електроника ще бъдат принудени да купуват компоненти на по-висока цена. При такъв сценарий Тайван ще бъде изключен от веригата за доставки по един или друг начин, включително чрез евакуация на оборудване и персонал в САЩ, коментира ситуацията South China Morning Post.

Може да се предположи, че това вече се обмисля, тъй като в Съединените щати едва ли има достатъчно специалисти, които да обслужват два нови завода на TSMC, а нарастващото напрежение между Пекин и Тайпе не оставя съмнение, че производството трябва да се държи далеч от Китай.

Властите в Китай все още не са коментирали промените в плановете на TSMC. Пекин вече се изказа негативно за ограниченията, наложени от САЩ и Тайван върху местоположението на модерни заводи за полупроводници в континентален Китай. „Полетът” на TSMC до САЩ променя картината не само за Пекин, но и за целия свят.

Според новите планове на TSMC, първият завод в Аризона ще започне да произвежда 4-нм продукти през 2024 г. и 3-нм продукти през 2026 г. Когато достигнат пълния си капацитет, и двата завода ще произвеждат над 600 хиляди 300-милиметрови пластини с чипове всяка година. Става въпрос за колосални обеми и ако те бъдат „извадени” от тихоокеанския регион, това наистина ще бъде удар за световната индустрия.



Между другото, все още е невъзможно да се каже със сигурност какво оборудване е инсталирано в първия завод в Аризона – ново или премахнато от заводи в Тайван. Недостигът на чипове, както и ограничената способност на ASML да произвежда EUV скенери, може да послужат като аргумент в полза на втория сценарий, но картината ще се изясни напълно през следващите 12 месеца.

Коментар