Германия иска да е основен производител на чипове

Европа контролира 7,2% от световния производствен капацитет за чипове към края на 2020 г.
(снимка: Infineon Technologies AG)

Германските власти искат да превърнат страната в основен производител на полупроводникови продукти. Правителството на водещата европейска икономика заяви амбициите си в петък на конференция за цифровизацията на икономиката.

Възможно е събитията от последните седмици по някакъв начин да раздвижат стремежите на европейските страни за постигане на технологичен суверенитет. Наскоро в Аризона се проведе церемония с участието на президента на САЩ, ръководството на TSMC и представители на най-големите клиенти на тайванската компания по повод началото на монтажа на оборудването в новия завод на чипмейкъра в щата. Германия също би искала да стане основен производител на полупроводници, намекна Олаф Шолц.



Федералният канцлер е направил изявлението си в петък на едно от събитията, посветени на цифровизацията на местната икономика, за което съобщава Ройтерс. С целеви инвестиции Германия може да стане основен производител на полупроводникови компоненти в Европа. „Това ще позволи създаване на екосистема, която ще допринесе за постигане на спокойствие в Европейския съюз, увереност, че не сме зависими от други региони”, е заявил Олаф Шолц.

Германия се движи доста уверено към тази цел, ако се съди от публикациите по темата. Първо, предприятията на GlobalFoundries работят тук от дълго време – американската компания с участието на арабски капитал наследи заводите на AMD, но сега произвежда чипове и за много други клиенти. GlobalFoundries е решена да модернизира и разшири своите съоръжения по целия свят, но не претендира за най-напредналите технологии, ограничавайки се до 12 нанометра.

Второ, Intel възнамерява да построи в Магдебург няколко големи предприятия за тестване и опаковане на чипове, като за тези цели са предвидени 17 милиарда евро. В Германия има и оригинални местни производители на чипове – Infineon разполага с три предприятия в страната.

Преходът на автомобилната индустрия към електрификация и автоматизация на процеса на шофиране ще изисква рязко увеличаване на производството на полупроводникови компоненти за специфични цели. Така че, ако Германия иска да бъде в крак с влака на технологичния прогрес, ще трябва да развие производството на чипове на нейна територия.



В края на 2020 г. Европа контролираше 7,2% от световния производствен капацитет в сектора на полупроводниците, но ако не предприеме действия, този дял ще намалее до 5% до средата на десетилетието, според експертите на ESIA. Има упорити слухове, че TSMC планира да изгради съоръжение за производство на чипове в Германия, което ще обслужва местни клиенти.

Коментари по темата: „Германия иска да е основен производител на чипове”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Йорданe, можеш да бъдеш сигурен, че и американците знаят какво правят и германците. И че никой от тях не е подпрял до твоите мозъчни творения.

    Или както и друг път съм ти казвал – могат правят го. Ти не можеш, стоиш си в дупката и ръсиш малоумия.

  2. Йордан

    От какъв зор? Нали братята американци са номер едно по производство на чипове, защо просто не купуваме от тях?

Коментар