Елтън Джон се разсърди на Twitter, напусна платформата

Още една знаменитост демонстративно си тръгна от “новия Twitter” на Мъск заради несъгласие с неговото управление (снимка: CC0 Public Domain)

Британският певец Елтън Джон стана поредната знаменитост, която напусна Twitter след придобиването му от шефа на Tesla Илон Мъск.  Той обясни решението си с „промяната в политиката“ на платформата относно дезинформацията.

В това, което може да е последният му туит, изпълнителят на Rocket Man написа: „През целия си живот съм се опитвал да използвам музиката, за да сближавам хората. И все пак ме натъжава да видя как дезинформацията сега се използва, за да разделя нашия свят“, съобщи Елтън Джон. „Реших повече да не използвам Twitter, предвид неотдавнашната им промяна в политиката, която ще позволи на дезинформацията да процъфтява безконтролно“, написа певецът. Той не предостави повече подробности.



В отговор на изявлението му, Илон Мъск заяви, че се надява звездата да се върне. Главният изпълнителен директор на Twitter отговори на публикацията с думите: „Обичам музиката Ви. Надявам се да се върнете. Има ли някаква дезинформация, за която сте загрижени?“

Откакто Мъск купи Twitter за 44 милиарда долара през октомври, в социалната мрежа се случиха много промени – както в самата онлайн платформа, така и в организацията, която стои зад нея. Мнозина бяха уволнени от екипа, топ-шефове бяха отстранени, политиката за цензуриране бе радикално изменена, бяха възстановени профилите на известни личности, забранени по-рано. Въведена бе схема за таксуване на потребителите.

Множество известни лица се отказаха от Twitter завинаги, сочейки новия лидер като основна причина за напускането си. Актьорите Джим Кери и Упи Голдбърг, супермоделът Джиджи Хадид и музикантът от White Stripes Джак Уайт са сред избягалите от социалната мрежа. В своя коментар Хадид определи Twitter под управлението на Мъск като „помийна яма от омраза и фанатизъм“.



Голямата драма за мнозина остава политиката за ограничаване на написаното относно коронавируса. Според уебсайта на Twitter, от 23 ноември социалната мрежа вече не предприема действия срещу туитове, нарушаващи предишните правила за коронавируса. Това вбеси много хора, включително знаменитости. Съгласно новата политика, специфична за Covid, Twitter управлява „система с пет предупреждения“ за профилите, публикуващи „очевидно невярно или подвеждащо“ съдържание.

Коментар