Мъртво вълнение на пазара на чипове вещае генерални промени

Световната полупроводникова индустрия е пред земетръсни промени (снимка: CC0 Public Domain)

Нови производители на чипове, крупни инвестиции, надпревара на държавните субсидии белязаха последните дни. Сделките обещават значителни размествания на пазара на полупроводници в скоро време. Кризата, започнала с дефицит заради пандемията, сега е значително по-тежка заради усложнените отношения между САЩ и Китай.

Изглежда, че компаниите по света се надпреварват да си осигурят стабилни доставки на полупроводници, тъй като търсенето нараства и то не само в електрониката, а във всякакви области, от автомобили до медицинско оборудване. След решението на САЩ да финансира някои нови чип-заводи и обещанието на ЕС да стори същото, сега Япония направи своя ход откъм държавни субсидии за поупроводниковата индустрия. Индия също дава заявки името ь да стане важно в света на чиповете.

Tata навлиза в бизнеса с чипове

Tata Group ще започне да произвежда полупроводници в Индия до няколко години, каза председателят на конгломерата Натараджан Чандрасекаран пред Nikkei Asia в интервю на 8 декември. Този ход на фирмата може да превърне Индия в ключова част от глобалните вериги за доставка на чипове.



И по-рано Чандрасекаран е изразявал желанието на групата да се намеси в производството на полупроводници. Определяйки високотехнологичното производство на електроника като блестяща пазарна възможност, оценявана на 1 трилион долара, Чандрасекаран бе категоричен, че Tata Group вече има план, за да се възползва от благоприятните изгледи.

Оценката на бизнесмена е, че конгломератът ще инвестира над 90 млрд. долара в рамките на 5 години, в подкрепа на чип-начинанието и други бизнес-инициативи.

TSMC утроява инвестициите си в САЩ

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) обяви, че ще утрои инвестициите си в Съединените щати до 40 милиарда долара. Фирмата се зарече да „донесе“ в САЩ най-модерната технология за производство на чипове в света до 2026 г.

Най-големият договорен производител на чипове в света прецени да увеличи инвестициите си във Финикс, Аризона, където в момента изгражда завод за чипове на стойност 12 милиарда долара. Вдигането на залога до 40 милиарда долара е почти тройно. Планът на корпорацията е да построи втори завод, още по-усъвършенстван, за производство на авангардни чипове за клиентите в САЩ.

Apple, Nvidia ще са първите клиенти на TSMC Аризона

Apple и Nvidia ще закупуват чипове, произведени от TSMC във въпросните съоръжения в Аризона, стана ясно от събитие, на което се яви и американският президент Джо Байдън. Самият шеф на Apple Тим Кук потвърди, че фирмата ще купува процесори, произведени в новата фабрика в Аризона.



Заводите, които са в процес на изграждане, ще могат да произвеждат 4-нанометрови и 3-нанометрови чипове зя усъвършенствани процесори като A-серията и M-серията на Apple и графичните процесори на Nvidia.

Япония иска да навакса „загубеното десетилетие“

Седем японски корпорации и японското правителство обявиха решението си да инвестират в развитието на ново предприятие за полупроводници от следващо поколение, наречено Rapidus. Компаниите инвестират общо 7,3 милиарда йени (52,2 милиарда щатски долара), а правителството ще допринесе със субсидия от 70 милиарда йени (500 милиона щатски долара). Седемте компании включват Toyota Motor, Sony Group, NEC, доставчика на Toyota – Denso, NTT, производителят на чипове Kioxia Holdings, SoftBank и Mitsubishi UFJ Financial Group.

Новият японски производител на чипове ще търси наваксване на „изгубеното десетилетие“, обяви неговият ръководител. Rapidus ще се стреми към масово производство до 2027 г.

Япония гледа на вътрешното производство на полупроводници като на жизненоважно за нейната икономическа сигурност, особено защото зависимостта ѝ от тайванските доставчици крие геополитически рискове. Новият опит за независимост идва след десетилетие на провал през 2010 г., когато Япония се постара да инвестира в своята процъфтяваща чип-индустрия, но това не доведе до очакваните резултати.

Последният ход на Япония за съживяване на нейната полупроводникова индустрия идва на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай относно Тайван. Това е „последният шанс“ тя да се върне, каза президентът на Rapidus Ацуйоши Коике. Производителят ще се съсредоточи върху авангардни чипове, които служат като мозък за самоуправляващи се автомобили и за други приложения на изкуствения интелект.

Sony строи фабрика в Тайланд

Наред с участието си в японската Rapidus, Sony Group ще строи и фабрика за полупроводници в Тайланд. С това фирмата се надява да ограничи производствените разходи и да си изгради верига на доставки, която да е устойчива при „спешни ситуации“. Част от стратегията е широко разпространение на продуктите в глобален мащаб.



Технологичният гигант е обявил 2000 свободни позиции за новия завод. Фирмата ще налее в него 10 млрд. йени, тоест около 70 милиона долара. Съоръжението ще се намира в централната част на Тайланд и се очаква да заработи през март 2025 г.

Китайската SMIC не вижда край на пазарния срив

Междувременно китайският производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) заяви, че по-слабото търсене на потребителска електроника натежава върху бизнес-перспективите му за първата половина на 2023 г. Фирмата „не вижда края“ на пазарния срив.

Предупреждението дойде, след като SMIC отчете почти равен ръст на приходите през третото тримесечие в сравнение с предходното. Слабото търсене от всички сектори, заедно с актуализираните експортни ограничения на САЩ за Китай, хвърлиха сянка върху шанхайската компания.

Жао Хаюн, изпълнителен съ-директор на SMIC, каза, че клиентите на смартфони и потребителска електроника не са склонни да правят нови поръчки, тъй като потребителските разходи остават слаби, докато търсенето на чипове от индустриалните потребители е „сравнително стабилно“.

ASML планира завод в Южна Корея

Холандската ASML, водещ световен доставчик на оборудване за производителите на полупроводници, ще разшири позициите си в Южна Корея с изграждане на нови съоръжения. Фирмата ще добави повече капацитет с прогнозата за растеж на глобалната индустрия за чипове, каза главният изпълнителен директор Питър Венинк.

„Очаква се пазарът на полупроводници да се удвои за 10 години. За да отговорят на търсенето, ASML и неговите партньори добавят нов капацитет“, заяви Венинк.



ASML е единственият доставчик в света на екстремни ултравиолетови литографски системи, известни като EUV машини. Те са ключов компонент от оборудването за производство на чипове, а ASML е в състояние да произвежда само по около 50 такива годишно. Затова световните производители на чипове постоянно се надпреварват да си осигурят доставките.

Холандската фирма ще инвестира 240 милиарда вона (182 милиона долара) в новите корейски съоръжения, които ще включват местен ремонтен център и център за обучение. Това е най-голямата пряка инвестиция на чужда територия от холандската фирма. Изграждането на новия завод се очаква да приключи до края на 2024 г.

Коментари по темата: „Мъртво вълнение на пазара на чипове вещае генерални промени”

добавете коментар...

  1. Манчу

    Откакто Tata купи бизнеса на Ферари гумите му започнаха да падат в двивежие. Индия не могат да навлезнат с бизнеса с чипове те нпросто ямат елементарна база.

Коментар