Chrome вече поддържа удостоверяване без парола

Потребителите на Chrome вече имат по-сигурен начин за удостоверяване на достъпа
(снимка: CC0 Public Domain)

Браузърът Chrome вече поддържа ключове за достъп – решение, предназначено да удостоверява достъпа на потребителите в различни уеб ресурси, без да им се налага да запомнят и въвеждат пароли. Ключовете за достъп работят в последната версия на Chrome за Windows 11, macOS и Android, съобщи Google.

Класическият механизъм за удостоверяване с логин и пароли може да не е достатъчно надежден: за ефективна защита се препоръчва не само да се измислят дълги и сложни пароли, но и да се използват мениджърски програми, които ги генерират и съхраняват.

Ключовете за достъп (passkeys) предлагат по-ефективна защита. Основната част от ключа е токен, който се съхранява на устройството на потребителя. При заявка за удостоверяване, токенът се свързва със съответния сайт или приложение, без да се изпраща парола и следователно тя не може да бъде открадната.

За достъп до токена системата иска от потребителя да потвърди самоличността си, например с помощта на скенера за пръстови отпечатъци на мобилния телефон. По подобен начин този механизъм работи на компютър, като на теория позволява на потребителите да се откажат от въвеждането на пароли за всеки сайт, който поддържа метода с токен.

За да потвърди самоличността си, потребителят може да използва приложението Windows Hello с възможност за сканиране на лице или пръстов отпечатък, смартфон с подобни възможности или USB ключ – и трите опции са еквивалентни.

Коментар