Роботи ще заменят хората в складовете на Amazon

Роботизацията в складовете на Amazon е подпомогната от технология за компютърно зрение
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon има идея как да замени хората в складовете си с роботи – машините ще бъдат обучени да опаковат стоки, без да използват баркодове.

Несъмнено роботите имат голямо бъдеще, но засега те не се справят много добре в складове, обработващи индивидуални поръчки с баркод. Етикетите са трудни за откриване и разчитане, особено върху предмети с неправилна форма. Нова система, предложена от Amazon, ще позволи складът напълно да се отърве от баркодовете – за това ще помогне технологията за компютърно зрение, съобщи CNET.



Със снимки на стоки, направени в складовете, и последващо обучение на AI модела за компютърно зрение с тях, Amazon e разработил система от камери, способна точно да разпознава стоките на конвейер. Сега експертите по AI и роботика на компанията възнамеряват да интегрират технологията в роботи, които могат да разпознават продукти в процеса на опаковането им за изпращане.

Без да търсят баркодове, роботите ще могат да опаковат стоки за изпращане до клиентите много по-бързо, според разработчиците от Amazon. Системата, наречена „мултимодална идентификация”, няма да замени напълно баркодовете, но вече се използва в складовете на компанията в Барселона и Хамбург.

На базата на опита си досега, Amazon твърди, че системата ускорява времето за обработка на поръчките. Очаква се технологията да бъде внедрена в различни дейности на компанията, включително търговията на дребно.

AI експертите на Amazon вече са започнали да изграждат библиотека с изображения на продукти – нещо, което не беше необходимо преди този проект. Самите изображения, както и данните за размера на обектите, се обработват от първите версии на алгоритмите, а камерите последователно правят нови снимки, за да обучат AI модела.

Когато е използван за първи път, алгоритъмът е разпознавал стоките с точност 75-80%, а сега, според компанията, AI прави това с точност 99%. Системата имаше проблеми с разпознаване на цветовете, но след усъвършенстване точността ѝ се подобри значително. Въпреки че, според Amazon, рядко се доставят грешни артикули, всяка неточност може да причини сериозни проблеми на толкова голяма компания.



AI eкипът на Amazon казва, че ще бъде по-трудно да се създаде мултимодална система за идентичност на стоки, обработвани от хора, така че крайната цел е да се усъвършенства технологията до точката, в която ще стане възможно да се използват роботи вместо човеци.

Коментари по темата: „Роботи ще заменят хората в складовете на Amazon”

добавете коментар...

  1. :o)

    99% точност, тва е повече и от бай-Мангал на поточната линия 😀
    Само дето си е в обекта на мечтите. Със сигурност машините ще правят над 30% грешки още години наред…

Коментар