Как роботите се научиха да шият дънки

Роботите вече изместват хората и в дейности като шиенето на дънки
(снимка: ARM Institute)

В обозримо бъдеще много производствени операции, най-вече монотонния ръчен труд, ще бъдат подложени на автоматизация, но роботите все още са неспособни да се справят с гъвкавите материали с произволна форма. Инженерите на Siemens обаче са открили начин да обучат роботите да шият дънки, като третират тъканта със специално вещество.

Проблемът с автоматизацията в текстилната индустри ескалира в разгара на пандемията, когато прекъсванията в логистиката лишиха американските потребители от възможността да получат дрехи в достатъчни количества от страни, в които е концентрирано производството през последните години.



Роботизираните ръце трудно обработват тъкани, които могат да имат различни дебелини и текстури, както и постоянно променящи се форми. Siemens, в частност, се опитва да създаде роботи, способни да обработват всички видове гъвкави материали, включително най-тънките проводници за електрониката.

От 2018 година Siemens и Levi’s провеждат експерименти за автоматизиране на процеса на производство на дънки, които се правят от доста плътна и твърда тъкан. Капацитетът на пазара на облекло достига 1,52 трилиона долара годишно, така че инвестициите в автоматизация могат са оправдани там, където работниците от производството получават големи заплати.

Siemens намери партньор в младата компания Sewbo. Тя предлага използване на специална импрегнация за деним, която временно повишава твърдостта на материала. Промяната на свойствата позволява да се опрости обработката на текстила от роботи. Специалната добавка се измива без остатък по време на производствения процес.

Прилагането на подобни решения има и социален аспект. Проучванията показват, че замяната на работниците с роботи не се възприема добре. Процесите на автоматизация често пораждат недоволство сред работниците.

Коментар