Проучване: Електромобилите вече са по-изгодни от ДВГ колите

За повечето европейци притежаването на електромобил вече е по-икономичната опция
(снимка: CC0 Public Domain)

Притежаването на електрически автомобил стана по-изгодно от автомобил с двигател с вътрешно горене (ДВГ), твърди ново проучване на разходите за кола в развитите държави.

Рязкото поскъпване на горивото в САЩ тази пролет стимулира търсенето на електромобили, тъй като по-високата цена на самото превозно средство беше компенсирана от по-ниски оперативни разходи. Според проучване на LeasePlan, на което се позовава Файненшъл Таймс, в повечето европейски страни също е станало по-изгодно да се управлява електрически автомобил, отколкото бензинов или дизелов.



LeasePlan стига до тези заключения, след като анализира разходите за експлоатация на автопарк от 1,9 милиона превозни средства в 22 европейски страни. Изчисленията са базирани на продължителност на лизинговия период от не повече от четири години със среден годишен пробег от 30 000 км, като са сравнени цените на 3000 автомобила от 132 модела.

Според авторите на проучването, разходите за притежаване на популярни семейни превозни средства в Европа като Ford Kuga (ICE) и Skoda Enyaq (електрически автомобил) се изравняват в 19 от 22-те страни в региона или са по-ниски в полза на електрическата кола. Само Полша, Италия и Чехия все още не са благоприятни страни за преминаване към електромобил, тъй като тук използването на ДВГ автомобил все още е по-изгодно.

По-малките модели във Великобритания и Франция показват ползи от преминаването към електрическа тяга в размер на няколко десетки до няколко стотин евро на месец. Значителни вариации се наблюдават в разходите за зареждане на електрически превозни средства в различните страни на Европа.

Авторите на изследването изхождат от модел на потребителско поведение, според който 65% от времето електрическата кола се зарежда у дома – от електрически контакт, 20% – в работата и само 15% на станциите за зареждане, където тази процедура е най-скъпа.

Разходите за зареждане не надвишават 15% в структурата на общите разходи на потребителите на лизингови услуги, избрали електрически превозни средства, докато при автомобил с дизелов двигател този дял достига 28%.



Дори като се вземе предвид покачването на цените на енергията, електрическите превозни средства в Европа са по-изгодни за експлоатация в сравнение с ДВГ автомобилите. Средно разходите за поддръжка на автомобил с всякакъв тип електрическо задвижване варират на Стария континент от 905 евро на месец в Гърция до 1313 евро на месец в Швейцария.

Коментари по темата: „Проучване: Електромобилите вече са по-изгодни от ДВГ колите”

добавете коментар...

  1. Филанкишията

    Манипулират ви.
    Може да са по-изгодни ел.колите само ако си ги зареждате у вас,
    на регулирана цена (дневна тарифа около 23 ст/квтч).
    На зарядните станции в градовете/на магистралите дерат с над 50 ст/квтч.
    Да не говорим,че е бавно…

  2. :o)

    Въпрос към Викинга – интересно ми е от кви разходи са пропищяли твоите приятели?
    Ако не броим пладнешкия грабеж за това че ел.колата е два пъти по-скъпа от нормална
    и ми говорят за проучвания и т.н. Няма как двойно по-скъпо нещо да ти излезе евтино
    Може би сравняват това че ел.колите нямат масла, филтри, бензинови помпи и др. части, които искат профилактика…но пак спрямо огромната сума която ще извадиш
    не е ясно колко ще ти е ЕВТИНО…

    П.С> и както винаги съм казвал – в кой контакт ще се зарежда това У ДОМА В БГ?
    Като 75% от населението живее в 5-те най-големи града в БГ в блокове?
    С шнура от балкона ли?

  3. ..

    Не видях никакви конкретни числа, никакви конкретни данни, какво остава за източници на тези данни …

    Големи “изводи”, много дрънкане в опит да ни убедят, че всичко е легитимно, че има реални, конкретни числа, на които е базирано проучването.

    На това му се казва зелена пропаганда 🙂

    Само ще вметна, че т.нар. Научен метод изисква 100% проверимост на всяко едно изследване и независим анализ на резултатите и изводите.

    Науката не се базира на вярвания и на авторитети. Напротив, базира се и разчита на съмнения и хиляди проверки за коректността на резултатите.

  4. Викинг

    Пълни глупости.Живея в Швеция и вече няколко мои познати пропищяха от разходите,свързани с електрическите си коли.

Коментар