Облаците над Skype се разсейват, ще го има

Заплахата от закриване на популярната услуга за интернет телефония Skype вече не съществува. Консорциум с участието на основателите на Skype Никлас Зенстрьом и Янус Фрис ще придобие значителен дял в услугата от нейния собственик eBay.

"Бащите" на Skype ще имат 14% от акциите и две места в съвета на директорите на новата компания. Зенстрьом и Фрис са оттеглили всички свои съдебни искове към eBay и са й предоставили права за използване на технологията на Skype, която досега принадлежеше на основаната от тях компания Joltid.

По този начин най-големият в света интернет аукцион може да завърши продажбата на Skype на консорциума, оглавяван от лондонската инвестиционна фирма Silver Lake Partners. В него влиза също венчърният фонд Andreessen Horowitz, създаден от един от основателите на Netscape – Марк Андресен и съучредителя на Opsware Бен Хоровиц.

eBay оставя за себе си 30-процентен дял от Skype. Сумата по сделката не е обявена. Известно е обаче, че към началото на септември за 65% от акциите на Skype бяха поискани $1,9 млрд. През третото тримесечие услугата донесе 185 милиона долара на eBay и достигна 520 милиона регистрирани потребители.

Преди четири години Зенстрьом и Фрис продадоха Skype на eBay за $2,6 млрд. През септември тази година основателите на услугата дадоха eBay на съд с обвинение в нарушаване на авторски права върху лиценцзирана технология, в резултат на което се появиха спекулации, че Skype може да бъде закрита.

Коментар