Microsoft ще локализира данните за клиентите на облачни услуги в ЕС

Големите европейски компании са загрижени за неконтролираното движение на данни през границата на ЕС (снимка: CC0 Public Domain)

От 1 януари 2023 г. клиентите на  облачни услуги на Microsoft в Европейския съюз ще могат да съхраняват и обработват част от данните си в региона, съобщи компанията. Разгръщането на политиката „граници на данните в ЕС” ще се извършва на етапи и ще засегне всички основни услуги на Microsoft: Azure, Microsoft 365, Dynamics 365 и Power BI.

Големите европейски компании са все по-загрижени за неконтролираното движение на данни през границата на ЕС – те са длъжни да спазват Общия регламент за защита на данните (GDPR), който беше приет през 2018 г. и има за цел да гарантира поверителността на потребителите. Европейската комисия работи по възможни сценарии за прилагане на изискванията на документа, но засега данните на европейските потребители продължават да се прехвърлят в САЩ.

Джули Брил, ръководител на отдела за поверителност на данните в Microsoft, заяви пред Ройтерс, че е необходим поетапен подход за постигане на целите: първо ще бъдат локализирани клиентските данни; на втория етап, който ще приключи в края на 2023 г., ще се локализират сервизни и регистрационни данни; и на третия, вече през 2024 г. – цялата останала информация.



Сега Microsoft има повече от дузина европейски центрове за данни. Те се намират в Германия, Испания, Франция и Швейцария. Данните на големи компании са разпределени между ресурси в няколко страни и не винаги е възможно надеждно да се определи къде точно се намират и дали това е нарушение на GDPR.

Microsoft приема изискванията на документа много сериозно: по-рано компанията изрази готовност да плати финансова компенсация на клиенти, чиито данни се прехвърлят в нарушение на закона.

Коментар