Транзистор от вода обещава терахерцови процесори

Необикновен транзистор, базиран на вода, обещава пробив в процесорите
(снимка: Adrian Buchmann / Ruhr University Bochum)

Учени от Рурския университет в Бохум предложиха невероятна концепция за транзистор, който работи много по-бързо от днешните полупроводници. Те използват солена вода като основа за създаване на обещаващи електронни устройства в бъдеще.

Управлението на гейта е поверено на лазер. Твърди се, че подобна схема на превключване ще може да работи с тактова честота от 1 терахерц (THz), което ще отвори пътя към процесори с несравнимо по-висока производителност спрямо днешните.



Става въпрос за нова концепция, която е тествана в лабораторни условия. Какво ще излезе от това и дали изобщо ще се получи комерсиален продукт, никой не може за гарантира към момента. Подробности за изследването са публикувани в научното списание APL Photonics.

За всеки, който има и най-малка представа какво е електрически ток, водата изглежда като изключителна опасност. Затова е голяма изненада използването на водата като основен превключвател на състоянието на електронната верига.

В рамките на експеримента учените са поръчали специална дюза, за да придадат на водната струя желаната форма – плоска струя с микронна дебелина. За целите на проводимостта учените са разтворили соли във водата, които я обогатяват с йодидни йони.

Такъв воден транзистор работи под въздействието на два лазера: единият избива електрони от разтворимите соли и още повече йонизира течността – всъщност умножава нейната проводимост, а вторият отчита състоянието, в което се намира водата, като едновременно с това контролира включването и изключването на водния транзистор.



Високата скорост на лазера осигурява превключване на състоянието на водата за пикосекунди. По този начин потенциалната скорост на процесор, изграден с такива транзистори, отива в терахерцовия диапазон. Съвременните полупроводници дори не могат да мечтаят да стигнат до там. Но дали ще има транзистори от вода е рано да се каже.

Коментар