Само соларни панели не стигат за енергийна автономност

Системите за ефективно управление на тока ще направят възможни енергийно самодостатъчните домове (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече хора си мечтаят за пълна енергийна автономност в дома си. Поевтиняването на соларните панели дава големи обещания, но уви, само това не стига. Да, да, всички знаят – трябват и батерии. Но и това не е достатъчно.

Обещанието на слънчевата енергия става все по-примамливо. Цените спадат, самите панели са доста дълготрайни и с добри показатели за ефективност – поне доколкото фотоволтаиката може да бъде ефективна въобще. Съвременните модули имат живот от 10 или дори повече години, без да губят съществена част от капацитета си да преобразуват слънчевата енергия.



Само слънчеви панели обаче не са достатъчни, за да има енергийна автономност. Добавянето на голяма акумулаторна система – „домашна батерия“ – помага, но и това не е напълно достатъчно. Истински екологичният дом е нещо много повече от къща с фотоволтаици и батерия. Той се нуждае от система за управление на енергията. И това управление трябва да е умно измислено.

Много слънчеви дни

И децата са наясно, че в ясен летен ден слънчевите панели ще произвеждат много електричество. Най-много произвеждат при директно огряване от слънцето. Това е времето, когато обичайно не сме у дома, защото сме на работа, децата са на училище или градина. Какво става с електричеството от панелите?

Да речем, че то се складира в домашната батерия. След като батерията бъде напълно заредена, какво става с енергията, която панелите продължават да бълват?

Някои инсталации в домове, които са пожелали пълно откъсване от електроразпределителните мрежи, решават този въпрос с реле, което прекъсва зареждането. Но това е глупаво, като се има предвид, че слънцето продължава да грее и панелите могат да захранват нещо полезно – така се пропилява наличният потенциал.

Вторият вариант предполага излишното електричество да се продава. За целта домакинството трябва да има сложна измервателна система: такава, която отчита колко ток е консумиран от мрежата и колко й е подаден. Би трябвало енергията, продавана към мрежата, да се заплаща на домакинството. У нас сложността на тази процедура до този момент е факторът, накарал много хора да се откажат от идеята.

Малко слънчеви дни

Не по-малко интересен е въпросът за домашната енергийна система през зимата. Дните са къси – съмва се късно, стъмва се рано. Времето за произвеждане на електроенергия е значително по-малко.

Към това следва да се добави и тази подробност, че слънцето е ниско, лъчите му идват по-косо спрямо панелите. Това намалява тяхната ефективност.



И ако това не е всичко, през зимния период е много по-вероятно да има по-малко слънчеви дни. Характерни за зимата са облачните дни, дните с валежи, нерядко – по няколко поредни. Това е време, когато слънчевите панели ще произвеждат значително по-малко електроенергия, отколкото биха могли в слънчеви условия. Много е вероятно електричеството им да не е достатъчно за захранване на дома, камо ли за батерията. А батериите, впрочем, никак не обичат да стоят празни – това влияе зле на „здравето“ им.

Това означава, че ток трябва да се взима от друг източник.

Добра система за мониторинг и управление

Описаните фактори означават, че стремежът за откъсване от електро-мрежата не е толкова лесно постижим. От друга страна наличието на соларни панели и батерия далеч не стигат за целта. Много важна в този случай е интелигентната система за мониторинг и управление на енергията. Нейната задача е да управлява консумацията в дома, добива и складирането на електричеството, подаването към мрежата и консумирането от мрежата. Всичко това трябва да се случва максимално ефективно.

Новото поколение соларни технологии

Проблемите на слънчевата енергия обясняват появата на фирми, които разработват нови „соларни“ технологии. Това могат да са, например, панели, които улавят и преобразуват разсеяната слънчева светлина (налична в облачно време), или дори нощната светлина.

Работи се много и по създаването на средства за по-ефективно управление на енергията. Самата генерация не е толкова съществена, колкото управлението по възможно най-интелигентен начин. Например, може да е добра идея всички зарядни устройства и адаптери в дома да се изключват автоматично, когато батериите се заредят напълно – и да се включат отново едва когато батериите спаднат под 50%.

Ако всичко в дома работи максимално ефективно, реално няма да е нужно да се произвежда много електричество от соларните панели.



Паралелно с това все повече фирми разработват и електроуреди, предназначени за обслужване на домовете със соларна система. Това е битова техника, която най-често работи на прав ток и е с изключително висока енергийна ефективност.

През следващите години ще наблюдаваме все повече разработки в тази посока. Автономността на дома ще става все по-постижима, но големите промени няма да са в света на самите соларни панели. Те ще са в другата, „невидимата“ част: управлението на енергията.

Коментари по темата: „Само соларни панели не стигат за енергийна автономност”

добавете коментар...

  1. Забравих линк да ви оставя

    Sunroof.se

  2. Некомпетентен

    Няма въртел лесна работа

  3. Само бавняри

    През зимата хората ползват средно по 800 киловатчаса месечно, а през лятото – 300 киловатчаса ток.

    Тва горе е прясно инфо уж.

    8100Kwh/годишно

    Не е много голямо като площ ама и покрива не е голям.

    Luleå, Sweden
    A year-round cabin with SunRoof roof

    Located 100 kilometer (62 miles) south of the Arctic Circle. This is the first solar roof to be built so far north! Our project fits perfectly with the surrounding nature. It’s perfect for the summer and winter season, during which an average of 1-2 meters of snow falls, and the temperature reaches -30°C. Production covers year-round energy needs in the whole house.

    Та щом тоя с метър 2 сняг се оправя на -30… Вярвам, че и в БГ ще се получи и хората ги монтират поне от 2020… Пак ще има недоволни що махат циглите и слагат панела директно и не трябва да ремонтираш покрива та тогава за панели да мислиш ама тва е.

    Ако има мераклии имат и програма за партньори учат ви продавате дето можете монтирате и тъй.
    Ако някой случайно се захване да иде първо при тоя къде е писал статията да му вземе двойно хахах.

  4. Фофу

    ЕмпросЕммалоумен 18/12/2022 20:54 Много е важно да държиш главЪтЪ винаги потопена във фекалии. Че на такива като теб главите като се надигнат за повечко време и почват да се разсъхват и почват да се чуват едни гнусни балбукания на фекалии и въздух.

  5. Моржа

    Тия приказки за соларите са за пазара,това за сега става само да си топлим водата в басейните по село,кога е слънце и ни трябва прохлада та да може 15-20 кб.м вода от незакония кладенец да пригодим за къпане на челятта.

  6. Тодор

    Целият този коментар за полезността от ФВЦ
    и факторите,с които трябва да се съобразяваме трябва да бъде основно ангажимент и грижа на държавата и нейните институции, за което са създадени и се издържат от данъците на народа.Политиката за внедряване на зелена енергия е държавна политика, а гражданите да я ползват без бюрократични спънки.

  7. Знаещ

    На пръв поглед китайските генератори е решение…докато не разбереш,че 800 вата генератор дава едва 150-200 при пориви на вятъра. Генератор дава на ветровито и високо над земята.след това идва проблема с шума… 11 м/s е около 50-60 км/h ,а тогава шумът е почти не поносим. А 5 перки едновременно!?

  8. ЕмтелЕмжица

    Фофу пак умнее, ех колко си тъпо парче

  9. Фофу

    Ами да, не стигат, но само със соларни панели можем да намалим ползването на атомни и въглищни централи с над 50%.
    Което е добра цифра за начало.

  10. Зън-зън

    Доста полезни неща, но и доста пропуснати.
    Когато е зима, доста духа и е време за перки, 1кв генератор от китайците струва 800 лв! Взимаш 4 и имаш 500-1000 вата постоянен приток на енергия зимата. Денонощно!
    А иначе, има и панели, дето генерират и на пълнолуние, но е 1% само. Монокристалните са такива.

Коментар