Intel отлага изграждането на заводи в Германия, скъпо е

Плановете на Intel за производство на чипове в Германия ще претърпят ревизия
 (снимка: Walden Kirsch / Intel)

Проектът на Intel за изграждане на два завода за тестване и опаковане на чипове в Германия забуксува. Причината са нарастващите разходи за строителство спрямо първоначалните оценки, според публикации в немски медии.

Intel e принуден да преразгледа сроковете на проекта и същевременно очаква увеличение на финансовата помощ от властите. Първоначалният бюджет беше определен на 17 милиарда евро, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на германското издание Volksstimme.



През ноември, по време на посещението си в Магдебург, където трябва да бъдат построени предприятията на Intel, шефът на компанията Патрик Гелсингър е уверил местните власти, че плановете остават непроменени. Сега обаче реториката е друга.

Процесорният гигант вече не може да гарантира, че строителството на двете съоръжения ще започне през следващата година, като същевременно обяви увеличение на разходите от 17 на 20 милиарда евро, поради инфлацията и покачването на цените на строителните материали и енергията в региона.

Твърди се, че ръководството на Intel се опитва да преговаря с местните власти, за да си осигури субсидии, които ще компенсират тази разлика в разходите. Компанията е притеснена също от спада в търсенето на полупроводникови компоненти.

В момента Intel не може да уточни кога точно ще започне строителството. В края на ноември компанията придоби парцели, върху които трябва да бъдат построени предприятията в Магдебург. С други думи, първата стъпка към началото на строителството е направена, но е необходимо да се договорят промени във времето на проекта и неговия бюджет.

Коментар