Прегарянето е най-големият риск за специалистите по киберсигурност

Третина от професионалистите в ИТ сигурността обмислят напускане на работа заради свръх-стреса и прегарянето (снимка: CC0 Public Domain)

Над една трета от професионалистите в сферата на киберсигурността посочват прегарянето на служителите като най-тревожния проблем за организациите на фона на увеличаващите се киберзаплахи, сочат няколко нови проучвания. Разкритието идва в момент, когато екипите по киберсигурност са подложени на нарастващ натиск да се справят едновременно със сложността на модерната хибридна организация и необходимостта от защита на корпоративните данни, където и да се намират те.

Почти 63% от респондентите подчертават сигурността на данните като най-важна задача за своята организация, сочи анализът на Integrity360, специализирана в киберсигурността, и партньора ѝ Vectra, доставчик на услуги по откриване и реагиране на заплахи, управлявани от изкуствен интелект. По-малко притеснителни за специалистите по киберзащита са опазването на репутацията (19%), продуктивността (12%) и спестяването на пари (7%), според цифрите от въпросната анкета.



Добрата новина е, че организациите се стремят да приложат критични мерки за сигурност, за да осигурят по-добро откриване на заплахи и реагиране през 2023 г. Сред топ-приоритетите са управлението на идентичността и достъпа (29,9%) и сигурността в облака (29,7%). Следват грижите за мрежата (19,6 %) и сигурността на крайните устройства (20,6%).

Експертите по виртуалната защита са подложени на тежко прегаряне заради умората от предупрежденията и претоварването на центровете за операции по сигурността (SOC), казват анализаторите на резултатите от изследването. В същото време на организациите им липсват достатъчно опит, умения и капацитет, необходими за откриване и управление на инциденти бързо и ефективно.

Запитани за най-добрите подходи за надеждна виртуална сигурност за своята организация, 52% от респондентите в анкетата са посочили изкуствения интелект (AI) и машинното обучение (ML) като най-добрите средства.

Данните съвпадат с изводите от друго изследване по темата, оповестено през октомври: една трета от специалистите по киберсигурност обмислят да напуснат работата си през следващите две години поради свръх-стрес и прегаряне, според глобална анкета на Mimecast сред над 1100 специалисти по киберсигурност. Въпросният доклад установи, че нарастващите нива на киберпрестъпления и увеличаващото се медийно внимание около кибератаките оказват силен натиск върху екипите по ИТ защита. Много от тези хора се опасяват, че ще загубят работата си в резултат на кибератака. Други изпитват затруднение да се справят с нарастващото напрежение.

Екипите по киберсигурност се намират в своеобразна „тенджера под налягане“ заради продължаващите атаки, пробивите в данни и прегарянето. Това от своя страна прави все по-трудно привличането и задържането на така ценните професионалисти по киберсигурност, необходими за защитата на бизнеса във всички индустрии.

Въздействието на обстановката върху екипите за ИТ сигурност с недостатъчен персонал ще има „ефект на доминото“ върху ИТ екипите „в целия сектор“, предвиждат от Mimecast. Необходими са радикални действия за справяне с проблемите, пред които е изправен секторът.

Рансъмуерът, измамите с плащания, корпоративният шпионаж, кражбата на интелектуална собственост и кампаниите за дезинформация са се увеличили „с тревожна скорост“ през последните няколко месеца. Това прави и бизнеса, и потребителите още по-уязвими за киберпрестъпниците.



Близо две трети (64%) от лидерите в областта на киберсигурността, анкетирани от Mimecast, казват, че са преживели поне една рансъмуер атака през последната година. Три четвърти отчитат, че броят на кибератаките срещу тяхната компания се е увеличил или в най-добрия случай е останал същият спрямо 2021 г. Тези атаки имат „лични последици“ за професионалистите по киберсигурност: повече от половината (54%) споделят, че рансъмуер атаките имат отрицателно въздействие върху психичното им здраве, докато 56% съобщават, че тяхната роля става все по-стресираща всяка година.

Все по-честите медийни публикации за пробиви в организации от всякакви области влошава атмосферата допълнително. Рискът при евентуален пробив сам по себе си е огромен, но вероятността фирмата да попадне в заглавията заради инцидент допълнително нажежава обстановката и създава стрес у професионалистите по виртуална безопасност.

Над половината от професионалистите в сферата на ИТ сигурността са прибегнали до някакъв вид лекарство за успокояване и за справяне с напрежението, показва пък проучване на Tines, публикувано през ноември. То се базира на анкета сред над 1000 експерти от областта. Резултатите бяха оповестени на форум на анализаторите от сферата на ИТ сигурността и CISO и показаха, че стресът, претоварването и прегарянето влияят зле върху продуктивността на екипите за ИТ безопасност.



Проблемите с менталното здраве са налице навсякъде, от най-старшите до най-младшите позиции, показа още това изследване. Наред с постоянното напрежение проблемен фактор е и недостигът на сън, разкрива изследването.

Данните от това проучване сочат, че на 51% от хората в професията е било предписано някакво лекарство, свързано с психо-емоционалното здраве. В отделен въпрос от анкетата 58% посочват, че вземат някакви медикаменти, свързани с овладяване на стреса, а 49% редовно посещават терапевт от сферата на менталното здраве.

Коментари по темата: „Прегарянето е най-големият риск за специалистите по киберсигурност”

добавете коментар...

  1. Той

    За пусти пари!

Коментар