ЕС заделя стотици милиони евро за развитие на RISC-V чипове

Интересът към RISC-V архитектурата от страна на ИТ компаниите нараства бързо
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската инициатива за високопроизводителни изчисления EuroHPC JU ще проведе конкурс за финансиране на проекти за създаване на HPC системи, базирани на архитектурата RISC-V. Оферти ще се приемат от 26 януари до 4 април 2023 г.

ЕС планира да отдели 270 милиона евро за развитието на екосистемата RISC-V, съобщи HPC Wire. Става въпрос както за хардуерни решения, така и за свързан с тях софтуер. По-специално, ще бъде проучен подход, базиран на чиплети, който ще позволи RISC-V процесорите да се сдвоят с ускорители в един и същи пакет от чипове.



Инициативата има за цел да намали зависимостта на Европа от продуктите с архитектури x86 и Arm. В началото на 2022 г. консорциумът EuroHPC JU обяви, че ще отпусне 141 милиона евро за разработване на собствени процесори, ускорители и суперкомпютри. Това включва и решения, базирани на RISC-V.

Европейският съюз вече прие Закон за чиповете, насочен към създаване на нова екосистема за производство на полупроводници. Документът съдържа многократни препратки към архитектурата RISC-V.

Научните институции в Европа вече са създали експериментални системи, базирани на RISC-V. Така например, потребителите могат да получат достъп до платформите SUPER-V в Барселонския суперкомпютърен център (BSC) и ExCALIBUR в Университета на Единбург.

Освен това Европейската инициатива за процесори разработи ускорители за машинно обучение RISC-V, които ще се появят в суперкомпютри от екзамащаб през следващите години. BSC и Intel съвместно проектират суперкомпютърен чип RISC-V. Като цяло интересът към RISC-V от страна на ИТ компаниите нараства бързо.



Наскоро няколко разработчици наведнъж представиха решения в тази област. Ventana Micro Systems обяви цяло семейство високопроизводителни процесори, първият от които е Veyron V1. MIPS също има високопроизводително ядро ​​eVocore P8700, базирано на RISC-V, SiFive има ядро ​​Performance P670, а Andes представи чипове AndesCore AX60 RISC-V за AI, 5G и центрове за данни.

Коментар