Внедряването на смарт-водомери се ускорява

Дистанционното отчитане на водомерите е най-бързо растящият сегмент от пазара на интелигентните ВиК мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на интелигентни уреди за измерване на водата ще нарасне от 3,7 милиарда щатски долара през 2022 г. до 6,4 милиарда до 2027 г., при среден годишен темп на растеж от 11,6%, според нов доклад на Marketsa Аnd Markets.

Нарастващото градско население създава възможности за развитие на умни градове, което в крайна сметка стимулира изграждането на инфраструктури за интелигентно измерване на вода в по-голям мащаб.

Както може да се очаква, сегментът на водоснабдителните услуги представлява най-големият дял от глобалния пазар за интелигентно измерване на водата. Водната мрежа, използвана за доставка на най-важната течност на Земята, е ключова част от ВиК инфраструктурите. Понастоящем водоснабдителните компании са загрижени за откриването и предотвратяването на течове, което води до големи загуби на вода.

Дистанционното отчитане ще е най-бързо развиващият се сегмент за интелигентно измерване на вода през прогнозния период. Технологията, известна още като AMR, се използва за дистанционно събиране на данни от водомерите без физическото присъствие на персонал на мястото на отчитане.

AMR технологията позволява на водоснабдителните предприятия да понижат оперативните разходи чрез оптимизиране на поддръжката и намаляване на човешката намеса в дейностите по измерване, отбелязват анализаторите.



Северна Америка и Европа са регионите, които най-често прилагат тази технология. Други части от света също започнаха да прилагат подобна измервателна инфраструктура. Очаква се занапред Азиатско-Тихоокеанският регион да стане най-бързо развиващият се сегмент на глобалния пазар за интелигентно измерване на водата в годините до 2027 г.

Коментари по темата: „Внедряването на смарт-водомери се ускорява”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    водомер за 30лв + електроника за 5лв + батерия за 1лв = 460лв продажна цена …

  2. Водомер

    Да, само дето цената на сайта на Софийска вода примерно е….

    Пакет 1 – Два водомера и модул – 459.60лв с ДДС

Коментар