А1 първи сред телекомите пусна VoLTE услуга в роуминг

Потребителите на VoLTE могат да се свързват по-бързо и да разговорят с HD и HD+ качество
(снимка: CC0 Public Domain)

А1 стана първият телеком в страната, който предлага услугата за разговори по 4G/5G мрежа или VoLTE в роуминг. Тя вече е достъпна за клиентите, които са в роуминг в Австрия и ползват мрежата на А1 Австрия. Постепенно А1 ще добавя нови дестинации, а в началото на 2023 година ще предложи VoLTE роуминг и в САЩ, съобщиха от компанията.

VoLTE е съкращение на Voice over LTE („глас по LTE/4G”), което означава, че разговорът се осъществява по 4G или 5G мрежа чрез пакети от данни. По този начин се предава до 6 пъти повече информация в секунда в сравнение с 2G и 3G мрежите, които традиционно се използват за пренос на глас. За потребителите това означава, че могат да се свързват много по-бързо и да водят разговори с HD и HD+ качество, където разликата в отчетливостта на всяка дума е чувствителна.



VoLTE неутрализира и един от недостатъците на старата технология, а именно, че по време на разговор смартфонът трябва да премине в 3G режим, което прави мобилния интернет значително по-бавен. Услугата позволява едновременното провеждане на разговори и 4G/5G връзка с интернет, което е особено полезно в днешно време, когато смартфонът често се ползва за хот-спот (точка за достъп) или пък за сърфиране в интернет и телефонен разговор по едно и също време.

Стартирането на VoLTE в роуминг е естествено развитие на мобилните услуги в индустрията. Световната тенденция е за постепенно освобождаване на честотен ресурс и спиране на по-старите поколения мобилни мрежи като 2G и 3G през следващите няколко години. Този процес на промяна прави VoLTE не само полезна, но и все повече необходима услуга, защото в близко бъдеще това ще бъде основният начин за провеждане на разговори.

VoLTE разговорите се таксуват стандартно, няма допълнително заплащане и не изразходват включените мегабайти на максимална скорост от тарифния план. Услугата е достъпна за всички клиенти на договор, които разполагат със съвместимо устройство и SIM карта.

Веднъж активирана, услугата ще работи както в България, така и в страните, където се поддържа VoLTE роуминг.

Към настоящия момент VoLTE роуминг поддържат всички модели на Samsung, които имат ъпдейт до Android 12 (от S10); всички модели след iPhone 7 с операционна система iOS 15 или по-нова; моделите на Motorola от Edge20 включително (юли 2021 г.) и по-новите смартфони на марката; високия клас модели на Huawei след Mate10 (2017 г.) – сериите Mate и P.

А1 съветва всички клиенти, които ще пътуват през празниците, да проверят своите роуминг условия и да изберат най-изгодния план за техните нужди, така че да останат свързани със своите приятели и близки докато са в чужбина. Тази информация е налична по всяко време от приложението Моят А1 и неговата уеб версия на A1.bg.



По-рано тази година А1 представи нов иновативен тарифен план A1 Roaming Revolution с преференциални цени в над 130 дестинации на 6 континента и направи общуването в роуминг значително по-достъпно. В стандартната тарифа цените на минута и мегабайт трафик за страните от Западните Балкани и Турция бяха намалени с до 96%, драстично падна и цената на комуникацията в роуминг в други държави извън ЕС, а за Великобритания бяха въведени специални условия след Брекзит.

Коментар