Експериментът на Apple с евтин iPhone SE изглежда приключи

След първоначалната еуфория iPhone SE постепенно се запъти към небитието
(снимка: CC0 Public Domain)

Не се очакват повече евтини айфони. Apple убива супер популярен модел. Такива коментари се появиха в медиите, провокирани от липсата на яснота за плановете на Купертино относно най-достъпния смартфон на компанията.

Анализаторът Минг-Чи Куо, който почти никога не греши в прогнозите си за Apple, очаква предстоящата смърт на линията смартфони iPhone SE, най-евтиният телефон на компанията. Според него, Apple или напълно ще се откаже от SE, или ще забави значително пускането на ново поколение на бюджетния айфон.

Причината за тази негативна прогноза е почти нулевият интерес на купувачите към iPhone SE 2022, поради липсата на иновации в него (въпреки че оригиналният iPhone SE беше супер популярен), и като цяло слабите продажби на iPhone 14 и 14 Plus, отбелязва MacRumors.



iPhone SE традиционно е най-евтиният смартфон в гамата на Apple. Досега са излезли три негови версии – невероятно популярният оригинален модел от 2016 г., по-модерният от 2020 г. и най-новият от 2022 г., който струва само $429 в САЩ за конфигурация с 64GB вътрешна памет. За сравнение, iPhone 14 със същия капацитет за съхранение е почти два пъти по-скъп – $799. Дори iPhone 12, пуснат преди повече от две години, се продава за $599.

Какво не е наред с iPhone SE

Първоначалната идея на Apple с iPhone SE беше да създаде компактно, но продуктивно устройство за тези, които обичат класическите, малки по днешните стандарти айфони. И компанията го направи – първият iPhone SE с 4-инчов екран се радва на повишен потребителски интерес и все още се продава активно на вторичния пазар в много страни по света, въпреки че е почти на седем години.

Второто поколение на iPhone SE, известно още като iPhone SE 2020, не можа да се похвали с голямо търсене от потребителите, тъй като вече нямаше магията на компактно устройство – диагоналът нарасна до 4,7 инча. И ако първият iPhone SE по същество беше iPhone 5s с електроника на iPhone 6s, то iPhone SE 2020 е леко овърклокнат iPhone 8 с вътрешностите на iPhone 11.

Третото поколение на iPhone SE, което излезе през 2022 г., отблъсна огромното мнозинство от потребителите. Те бяха озадачени – защо този телефон изобщо е на пазара. Оказа се, че е „пренапомпан” iPhone 8, който наскоро навърши пет години и чийто дизайн отдавна е остарял. Вероятно Apple се е опитала да привлече стари фенове с Home бутона на предния панел, но не ѝ се получи.

Проблемът дори не е в самия телефон

Минг-Чи Куо смята, че забавянето или дори пълното отменяне на четвъртото поколение iPhone SE няма да се дължи само на слабите продажби на третото поколение на модела, а на относително лошото представяне като цяло на линията iPhone 2022.

Базовият iPhone 14 напълно се провали в продажбите, тъй като на практика не е нов телефон. Apple взе миналогодишния iPhone 13, леко го промени вътрешно, запазвайки стария дизайн, и се опита да го продаде под прикритието на ново устройство, но измамата бързо беше разкрита.

С iPhone 14 Plus е същата ситуация. Единствената му разлика от iPhone 13 е в по-големия екран, но това не беше достатъчно за потенциалните купувачи и в резултат на това продажбите и на този модел са много лоши – толкова лоши, че Apple трябваше бързо да намали производствените си обеми.

Така от новата линия iPhone 14 се продават само два по-стари модела с префикси Pro и Pro Max. Но не всеки е готов да ги купи поради високата им цена – от $999 за Pro и от $1099 за Pro Max.

Безпощадност към „издънките”

Вероятната смърт на iPhone SE може да се дължи на два фактора. Първият е липсата на иновации в модела и „убийствени функции”, които могат да привлекат купувачите. По-рано се предполагаше, че iPhone SE 4 ще получи OLED екран вместо IPS, но, първо, OLED има много противници, както има и много истински ценители на IPS, и второ, Apple няма да може да изненада никого с OLED екран – тези дисплеи са много разпространени.



Вторият фактор е безпощадността на Apple към зле продаваните устройства. Така например, тя остави неуспешните iPhone 12 mini и 13 mini в миналото – в тях Apple разчиташе на малък 5,4-инчов екран, което не проработи, а отделно батерията се изтощаваше бързо.

Очевидно същата съдба може да очаква iPhone SE, тъй като Apple едва ли ще пожертва заради него потомците на базовия iPhone 14 и iPhone 14 Plus.

Коментар