Заводите на TSMC в Аризона ще отворят близо 15 000 работни места

Около фабриките на TSMC в Аризона ще бъде изградена адекватна инфраструктура
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited)

Проектът на тайванската компания TSMC за изграждане на две модерни предприятия за чипове на север от Финикс, щата Аризона, привлече значителни инвестиции и човешки ресурси в района. Тук ще бъдат създадени 14 500 работни места, дузина доставчици ще последват TSMC в Аризона, а местните брокери виждат нарастващо търсене на недвижими имоти.

Теренът от 400 хектара, върху който TSMC изгражда заводите си в Аризона, доскоро беше почти пуст, но от средата на 2020 г. инвеститорите започнаха да се интересуват от земя и недвижими имоти в района, отбелязва Nikkei Asian Review. Компанията вече изпрати около 600 инженери и техните семейства от Тайван, за да помогнат в изграждането и оборудването на първия си завод в Аризона. Те ще живеят тук поне до 2025 г.



Други 600 професионалисти, наети от САЩ, бяха изпратени в Тайван за година и половина на стаж, преди да се върнат в Аризона, за да работят в новите предприятия на TSMC.

Недалеч от строителната площадка вече е израснало „TSMC село”, което предлага апартаменти под наем с една до три спални, както и басейн и фитнес. Много инженери преместват семействата си от Тайван в Аризона, а децата им постъпват в местни училища.

Доставчиците на оборудване и материали също са решени да създадат адекватна инфраструктура в близост до фабриките на TSMC в Аризона. Повече от дузина доставчици и партньори на компанията се готвят да инвестират десетки и дори стотици милиони щатски долари в съответните производствени мощности.

Според представители на TSMC, тези проекти ще осигурят работни места за около 4500 специалисти директно в предприятията на компанията и около 10 000 души във веригата за доставки. Около 100 000 души са заети в производството на полупроводници в Аризона като цяло, според местните власти. Тук се намират и производствени мощност на Intel, които компанията  разширява в момента.

Тайванските власти трябва да успокоят обществеността във връзка с повишената инвестиционна активност на TSMC извън острова, отбелязва Блумбърг. Президентът Цаи Инг-уен трябваше да каже на пресата във вторник, че задграничната инвестиция на TSMC демонстрира господството на Тайван в сектора на полупроводниците и не означава изтичане на технологии и капитал от острова.



Правителството на страната е солидарно с основателя на TSMC Морис Чанг, който е убеден, че островът остава най-доброто място за инвестиране, не само с развита екосистема от доставчици, но и с отлични човешки ресурси. „Няма нужда да се тревожите за полупроводниковата индустрия на Тайван”, заяви президентът на Тайван.

Коментар