Програмирането с малко код: защо бизнесът се обръща към него

Платформите за програмиране с малко писане на код набират популярност зашеметяващо бързо (снимка: CC0 Public Domain)

Продължаващият дефицит на технически таланти и нарастващият брой предприемачи водят до увеличаване на технологиите за софтуерно разработване с малко код. Този сегмент ще достигне общо 26,9 милиарда щатски долара в световен мащаб през 2023 г., което представлява увеличение от близо 20% спрямо 2022 г., според скорошна прогноза от Gartner.

Предвижда се платформите за създаване на приложения с малко код да бъдат най-големият компонент на този сегмент от пазара за разработка на софтуер, нараствайки с 25%, за да достигнат близо 10 милиарда щатски долара през 2023 г.

Движещи фактори

Gartner прогнозира, че до 2026 г. разработчиците извън официалните ИТ отдели ще представляват поне 80% от потребителската база, когато става дума за инструменти за разработване с нисък код. Това означава увеличение от 60% през 2021 г. Друг ключов фактор, ускоряващ възприемането на технологиите с малко или нулев код до 2026 г., включва хиперавтоматизацията на корпоративно ниво.



„Организациите все повече се обръщат към технологиите за разработване с малко или нулево писане на код, за да отговорят на нарастващите изисквания за бърза доставка на приложения и силно персонализирани работни процеси за автоматизация“, каза Варша Мехта, старши специалист по пазарни проучвания в Gartner.

Оборудването както на професионални ИТ разработчици, така и на лица, които не са ИТ специалисти – например бизнес-технолози – с различни инструменти с малко програмен код позволява на организациите да достигнат нивото на дигитална компетентност и скорост на доставка, необходими за съвременната ултрагъвкава среда“, допълва анализаторът.

Други предимства на платформите с малко код включват по-краткото време за пускане на готовите разработки на пазара и възможност за намаляване на разходите за ИТ, както и повишена производителност и гъвкавост и подобрено клиентско изживяване.

Граждански платформи за автоматизация и развитие

Типичните случаи на употреба на гражданските платформи за автоматизация и разработване (CADP) включват автоматизиране на работни потоци, изграждане на уеб-базирани формуляри, свързване на данни и съдържание в множество приложения за „софтуер като услуга“ и създаване на отчети и визуализации на данни.



„Високата цена на технологичния талант и нарастващата хибридна работна сила ще допринесат за възприемането на технологиите с малко код“, казва Джейсън Уонг, вицепрезидент-анализатор в Gartner.

„Имайки на разположение силата на интуитивните, гъвкави и все по-мощни функции на инструменти за разработка с малко код, бизнес-технолозите и гражданските технолози разработват леки и лесни решения, за да отговорят на нуждите на бизнес звената си за повишена производителност, ефективност и гъвкавост“, допълва той.

Хиперавтоматизация

Интересът към хиперавтоматизацията на бизнес и ИТ процесите продължава да нараства поради изискванията за оперативна оптимизация, разширяващата се празнина откъм умения и икономическия натиск. Gartner прогнозира, че разходите за софтуерни технологии, позволяващи хиперавтоматизация, ще достигнат 720 милиарда долара през 2023 г.

Част от тези разходи ще бъдат насочени към технологии за разработка с малко код, включително LCAP, интеграционни платформи като услуга, роботизирана автоматизация на процеси, граждански платформи за автоматизация и разработване и др.

Композируемото предприятие

Фактор за навлизане на полатформите с малко код ще бъде и т.нар. композируемо предприятие – дефинирано от Gartner като „организация, която предоставя бизнес-резултати и се адаптира към темпото на бизнес промяната“. Това е тенденция, която ще тласка напред инвестициите в технологии с малко код.



„Технологиите за разработка с малко или нулев код поддържат композируемото предприятие, като позволяват създаване на по-гъвкави и устойчиви софтуерни решения“, казва Уонг. „Тези технологии могат да се използват за съставяне и прекомпозиране на модулни компоненти, за създаване на адаптивни потребителски приложения за променящите се бизнес-нужди“, обобщава анализаторът.

Коментар