Прозрачни OLED телевизори се чакат не по-рано от 2024 г.

Прозрачните OLED панели вече се използват в някои специфични приложения
(снимка: LG Display)

Едно от иновативните направления, по които работи корейската технологична компания LG Electronics, са прозрачните телевизори. Подобни екрани вече намират приложение в специфични ниши. Но въпросът, който вълнува масовата публика, е кога на пазара ще се появят потребителски телевизори с прозрачни панели.

Позовавайки се на собствени източници, южнокорейското издание The Elec твърди, че потребителски OLED телевизори с прозрачни екрани ще излязат на масовия пазар през 2024 г. или дори по-късно. Имаше очаквания, че подобни екрани ще се появят още през 2022 г., но според източниците, прозрачните ОLED телевизори няма да влязат в магазините и през 2023 г.



Една от вероятните причини да не ги видим скоро на масовия пазар е спадът в търсенето на потребителска електроника на фона на глобалната икономическа криза. Изглежда рисковано при такива условия да се пускат революционно нови продукти.

По-рано тази година LG Display загатна за премиера на 55-инчов прозрачен OLED телевизор през 2023 г. За целта LG Electronics трябваше да започне разработка на телевизора през втората половина на тази година, но в крайна сметка това не се случи.

И други производители имат амбиции към този пазар. Китаската компания Xiaomi демонстрира прозрачен OLED телевизор Mi Lux през 2020 г., използвайки панели от LG Display. Но търсенето на модела беше много слабо.

LG Electronics внимателно обмисля дизайна на прозрачните панели, тъй като това е необичайна концепция за модерния интериор. Компанията вече предлага решения с прозрачни OLED екрани, например като информационни дисплеи. Те се продават от подразделението Business Solutions Company, което работи в B2B сегмента.

Коментар