Големи, прозрачни дисплеи – и евтини? На крачка сме

Корейци създадоха евтин прозрачен дисплей за рекламни пана и мултимедийни табла
(снимка: KIMM)

Технологията на прозрачните OLED дисплеи измина дълъг път от първите прототипи преди повече от десетилетие, но този вид екрани все още са скъпи. Сега корейски изследователи са разработили 100-инчов NTS дисплей за масово производство – на една десета от досегашната цена.

Новата технология е разработена и комерсиализирана от екип от Центъра за изследване на нано-литографията и производството при Корейския институт за машини и материали (KIMM). Прозрачният екран разчита на равномерно разпределяне на наночастици от титанов диоксид – с диаметър 100 нанометра – във филм, който се описва като „тънък като човешки косъм“.

Проектор с лъч с висока разделителна способност хвърля широкоекранни изображения върху филма, създавайки качествени визуализации при зрителен ъгъл от 170 градуса. Те могат да се видят от двете страни на дисплея. Към сместа може да се добави полимерно диспергиран течнокристален филм, за да се регулира непрозрачността на фона на места, където светлината е много ярка, за да се постигне подобрена яснота на изображението.

Учените съобщават, че технологията работи добре в среда с висока/ниска температура и е проектирана да издържа на екстремни метеорологични условия. Предложените приложения включват дисплеи на универсални магазини, интелигентни прозорци и за промоционални цели на закрито или на открито и др.

Изследователите твърдят, че тези дисплеи могат да се пуснат в масово производство и „да бъдат доставени на пазара на около 10% от цената на прозрачните OLED екрани“. Технологията позволява направата на относително леки прозрачни екрани с размери над 100 инча в диагонал. Наред с това по този метод могат да се правят и гъвкави филми за специфични потребителски инсталации. Сега технологията ще се комерсиализира чрез отделна компания.

Тези прозрачни екрани са авангардна иновация, създадена чрез комбинация от наноматериали и нанопроизводство посредством съществуващи ИТ технологии, казва главният изследовател на проекта Джун-Хо Джеонг.

„В бъдеще ще се съсредоточим върху изследванията и разработването, за да можем непрекъснато да подобряваме качеството на NTS и да сме водещи в популяризирането на прозрачните екрани“, допълни ученият.

Коментар