CES 2024: Първи в света прозрачен Micro-LED дисплей

Демонстрацията на прозрачен дисплей е една от атракциите на CES 2024 
(снимка: YouTube / Samsung)

На изложението CES в Лас Вегас производителите обикновено показват нови продукти, както и своите авангардни дизайни пред широка публика. Тази година също не мина без изненади, една от които е първият в света прозрачен Micro-LED дисплей, създаден от южнокорейската компания Samsung.

В момента все още няма информация кога прозрачните Micro-LED дисплеи ще се появят на пазара и на каква цена. Samsung показа три такива дисплея с различен дизайн. Два от демонстрационните екрани имат затъмнено стъкло, което улеснява пренебрегването на всичко зад дисплея, докато третият дисплей е напълно прозрачен, точно като обикновено стъкло, и без рамки.

Ефектът, който прозрачните Micro-LED дисплеи на Samsung оказват върху зрителите, е трудно да се опише с думи, тъй като излъчваното съдържание почти изглежда като холограма, която се носи във въздуха. И трите демонстрационни дисплея са дебели около сантиметър, засилвайки илюзията за плаващ екран, а високата плътност на пикселите на Micro-LED панела прави изображенията невероятно ясни.

Всичко зад прозрачния, безрамков дисплей е лесно видимо
(снимка: YouTube / Samsung)

Говорител на Samsung припомни, че прозрачните Micro-LED дисплеи имат по-висока яркост от прозрачните OLED панели, което означава, че са по-малко засегнати от околната светлина.

Въпреки това, като се има предвид цената на вече пуснатите Micro-LED телевизори на Samsung, които струват около $150 000 за 110-инчов модел, е ясно, че ще мине известно време, преди прозрачните Micro-LED дисплеи да се появят на потребителския пазар.

Коментар