AMD разработва AI чипове за автомобилната индустрия

Процесорите от серия Ryzen Embedded V2000A ще се използват в автомобилното купе от следващо поколение (снимка: AMD)

AMD демонстрира амбиции към системите за управление на автомобили с нови AI решения на изложението CES 2024 в Лас Вегас. Компанията показа системи-на-чип (SoC) Versal AI Edge XA и процесори Ryzen Embedded V2000A за автомобилната индустрия.

Двата нови продукта са проектирани да обслужват ключови автомобилни сегменти, вкл. инфоразвлекателни системи, усъвършенствана безопасност на водача и автономно шофиране. AMD работи с нарастваща партньорска екосистема, за да осигури широка гама от възможности и приложения за тези чипове в автомобилните решения.

Адаптивните SoC Versal AI Edge XA добавят усъвършенстван AI енджин, който позволява допълнително оптимизиране за множество автомобилни системи и приложения от следващо поколение, вкл. предни камери, наблюдение в купето, LiDAR, 4D радар, съраунд изглед, автоматизирано паркиране и автономно шофиране. 

Това са първите 7-нм продукти на AMD, специално създадени за автомобили, с допълнителна сигурност за приложенията, където безопасността е от първостепенно значение.

Същевременно, процесорите от серия Ryzen Embedded V2000A ще се използват в автомобилното купе от следващо поколение – от конзолата за информация и развлечения до цифровия клъстер и дисплеите на пътниците. Това е първото семейство x86 процесори, квалифицирани за използване в автомобилите.

Адаптивна SoC с AI възможности

Versal AI Edge XA предлага много предимства за AI изчисления, визуализация и обработка на сигнали. Адаптивните SoC могат да извършват AI изводи от големи обеми подадени данни и също да се използват в крайни сензори, като LiDAR, радари и камери, или в централизиран домейн контролер. AI енджините на тези SoC са в състояние да обработват различни типове AI модели, като класификация и проследяване на функции.

Versal AI Edge XA могат да ускорят изчислителните приложения с изкуствен интелект, като същевременно осигуряват функции за безопасност на автомобилните системи. Първите адаптивни SoC за автомобили на AMD ще се появят в началото на 2024 г., а следващи версии са планирани по-късно през годината.

Процесор за вградени решения с повишена производителност

Напредъкът в потребителската електроника повиши очакванията за изживяване в автомобила (IVX). Развлеченията, свързаността, работното място на колела и безопасността се превръщат във важни фактори, които влияят върху решенията на потребителите, а това стимулира AMD да пусне новия процесор от серия Ryzen Embedded V2000A.

Процесорът за вградени решения позволява на производителите на автомобили да предложат многозадачност за информационно-развлекателни и IVX системи, така че пътниците да останат свързани в движение.

Изграден върху иновативна 7-нм технология, ядра „Zen 2” и високопроизводителна графика Radeon Vega 7, процесорът Ryzen Embedded V2000A Series осигурява ново ниво на производителност, вкл. графики с висока разделителна способност, подобрени функции за сигурност и активиране на автомобилния софтуер чрез хипервайзори, в допълнение към поддръжката за Automotive Grade Linux и Android Automotive.

AMD демонстрира своята гама от решения за автомобили заедно с партньори от екосистемата, сред които BlackBerry, Cognata, ECARX, Hesai, Luxoft, QNX, QT, Robosense, SEYOND, Tanway, Visteon и XYLON.

Коментар