Акциите на Apple падат от проблеми с доставките на iPhone

Спиране на производството в най-големия завод за сглобяване на iPhone в Китай доведе до намаляване на доставките на смартфони от Apple (снимка: CC0 Public Domain)

Акциите на Apple паднаха тази седмица до най-ниското си ниво от юни 2021 г. Това се случва на фона на глобален спад в продажбите на електроника и опасенията на инвеститорите относно това дали компанията е успяла да осигури нужните доставки на iPhone по време на празничния период, когато са пиковите продажби.

Не само Apple е засегната от проблемите с търсенето и веригите за доставки. Акциите и на други големи доставчици на технологични продукти също продължават да падат.

Ценните книжа на Apple регистрираха спад за трета поредна борсова сесия във вторник – с 1,4%. От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 22%, което не е най-лошият показател в индустрията, тъй като за същия период американският борсов индекс NASDAQ-100 падна с 34%, отбелязва Блумбърг.

Притесненията на инвеститорите относно доставките на смартфони от Apple възникнаха поради спиране на производството в най-големия завод за сглобяване в Китай, което доведе до намаляване на доставките на модели iPhone 14 Pro и Pro Max.

По-рано тази седмица анализаторите от JPMorgan коментираха, че предлагането на iPhone се „подобрява и бавно се доближава до паритет с търсенето”, като същевременно отбелязаха, че Apple обикновено „се движи много повече към паритет между предлагането и търсенето на iPhone” през този период.



В тази връзка JPMorgan смята, че финансовите резултати на Apple през четвъртото тримесечие ще бъдат „по-тихи”, в сравнение с консенсусната прогноза. Освен това анализаторът Самик Чатърджи написа, че последните данни за доставките на смартфони от Китай „потвърждават съществуването на проблеми в индустрията”.

Коментари по темата: „Акциите на Apple падат от проблеми с доставките на iPhone”

добавете коментар...

  1. dwa

    A вие онанистите какви телефони използвате?

  2. Анонимен

    Айфон ползват само жени и обратни.

Коментар