Европейски компании планират производство в космоса

Производственият космически кораб REV1 ще излети за първи път в края на 2025 г.
(снимка: Space Cargo Unlimited)

Регистрираната в Люксембург компания Space Cargo Unlimited обяви, че е сключила договор с Thales Alenia Spaceа за проектиране на безпилотен космически кораб за многократна употреба, предназначен за производство в орбита. 

Корабът, наречен REV1, ще излети за първи път в края на 2025 г. Подобно бързо внедряване е възможно, благодарение на безпилотна схема, която драстично ще опрости дизайна и конструкцията на кораба, отбелязва SpaceNews.



Безпилотният апарат „с размерите на компактна кола” ще може да носи до 1000 кг полезен товар. Това е много повече, отколкото може да си позволи пилотиран кораб, в който по-голямата част от оборудването е предназначено за защитата на здравето и живота на пилотите.

Но вътре в REV1 ще се поддържа налягане, което е необходимо за производство и провеждане на експерименти, включително с биоматериали. Производствените процеси и научните експерименти ще се извършват след скачване на REV1 с автоматична орбитална станция в ниска околоземна орбита.

Станцията също се проектира от концерна Thales Alenia Space. Благодарение на слънчевите панели и електрическите ракетни двигатели, тя ще може да остане в орбита около 10 години – това са около 20 мисии на REV1.

Експериментите и производството със сигурност могат да бъдат организирани на борда на кораба, без докинг към станцията. Space Cargo Unlimited обещава да започне такива дейности още на първия етап от договора с Thales Alenia Space.

След приключване на производството и експериментите, REV1 ще навлезе в атмосферата и ще изхвърли с парашут „плодовете на своя труд” към повърхността на Земята.

Space Cargo Unlimited твърди, че вече има предварителни споразумения за индустриални проекти в орбита. Компанията обещава да разкрие подробности преди първото изстрелване на кораба. Това могат да бъдат договори с фармацевтични компании, разработчици на космически системи и всеки, който се интересува от производство и биология в условия на микрогравитация.



За да ремонтират и възстановят корабите и да ги подготвят за нови изстрелвания, партньорите ще създадат „космически гараж” в Торино. Вероятно там ще се извършва товаренето и разтоварването на кораба.

Коментар