RISC-V може да стане една от основните архитектури за Android

След няколко години Android устройствата може да използват RISC-V наравно с Arm
(снимка: CC0 Public Domain)

Доминиращата хардуерна архитектура за Android устройствата днес е Arm, разработвана от едноименния британски холдинг. Но по време на скорошна среща на RISC-V общността представители на Google обявиха планове за внедряване на официална поддръжка за тази архитектура в платформата Android.

Ларс Бергстром, технически директор на Android, заяви, цитиран от ArsTechnica, че RISC-V трябва да се превърне в „платформа от първо ниво” за Android, поставяйки архитектурата наравно с Arm.

Това заявление може да се счита за значителна промяна в позицията на Google по отношение на мястото на RISC-V в екосистемата на Android. Преди няколко месеца Бергстрьом каза, че оптимизирането на компилациите на Android за RISC-V ще изисква „много работа”.

Бергстрьом добави, че разработчиците на Android са очертали „пътна карта” за RISC-V, изпълнението на която ще отнеме няколко години. Въпреки това хранилището на Android Open Source Project (AOSP), което се използва за разработване на изходните кодове на платформата Android, публикува официални пачове, предназначени да осигурят поддръжка на устройства, базирани на RISC-V процесори.

Ще минат няколко години преди пускане на Android версия, напълно оптимизирана за устройства с процесори на база RISC-V архитектура. Но ентусиастите вече могат да получат достъп до дистрибуция, която им позволява да оценят развитието на Android клона „riscv64”.

Поддръжката на емулатора ще стане налична в началото на тази година, а поддръжката на Android RunTime (ART) за RISC-V архитектура ще се появи през първото тримесечие на 2023 г., според източници от средите на разработчика.

Коментар