Топ 10 на най-лошите специалности за старт на ИТ кариерата

Макар и на гребена на вълната, ИТ специалистите не са застраховани от съкращения и проблеми
(снимка: CC0 Public Domain)

Все повече младежи мечтаят за кариера като ИТ специалисти, а по този нелек професионален път тръгват и хора, които вече са натрупали опит в други професии. Силното търсене и дефицитът на ИТ кадри предопредели ниво на заплащане на ИТ специалистите далеч над средното. А какво по-стимулиращо от това за един устремен към висок стандарт човек.

Но не всичко в ИТ кариерата е цветя и рози. Макар и на гребена на вълната, ИТ специалистите не са застраховани от съкращения и проблеми. Затова съветът на експертите от Business Insider към хората, които са решили да започнат пътуване в сферата на информационните технологии, е да бъдат внимателни при избора на конкретна специалност за старт на кариерата.

Изданието е съставило списък от 10 специалности, които счита за най-лоши за старт на ИТ кариерата, като изброява преди всичко минусите им. Целта на анализа е да помогне на хората, които искат да свържат живота си с информационните технологии, да вземат правилното решение при избора на професия. Това е особено вярно на фона на нарастващия мащаб на съкращенията в ИТ индустрията.

1. Една от най-лошите ИТ професии е специалист по техническа поддръжка. Сред минусите експертите посочват на първо място необходимостта от работа с трудни клиенти, както и че тази позиция е далеч от най-високата заплата, поне за обикновените служители. И за да получите увеличение на заплатата или повишение, ще трябва да работите усилено, тъй като възможностите за кариерно развитие са силно ограничени.

2. Подобна е и работата като специалист по обслужване на клиенти. И тук трудните клиенти са достатъчно много, освен това служителите често трябва да се свързват с няколко души едновременно, например в месинджър или уеб чат. Допълнителни трудности са високото ниво на стрес и също толкова високият риск от прегаряне, включително необходимостта да се работи с няколко клиента едновременно. Освен това почти няма кариерно израстване, както и високи заплати.

3. Следваща в антирейтинга e специалността координатор на социални медии. Това не е същото като модератор на съдържание. В този случай координаторите работят с екипи по продажби, маркетинг и графичен дизайн, за да създадат кампании в социалните медии с голям трафик, които популяризират марката на компанията или нов продукт.

Както и в предишните два случая, нивото на заплатите е ниско и понякога отнема твърде много време, за да се дочака увеличение. Служителите често се оплакват от монотонността на работата, когато едни и същи действия могат да се проточат дълги часове. Освен това често им се налага да поемат отговорности, които не са свързани със социалните мрежи, а с маркетинга. Няма допълнителни възнаграждения за това.

4. В класацията влиза и специалист по подбор на ИТ кадри. Тези професионалисти помагат на компанията да наеме квалифицирани служители по данни, инженери и ИТ позиции, които изискват специализирани умения. Работата на специалист по подбор на ИТ кадри включва намиране, проверка и интервюиране на потенциални кандидати за работа.

Тук един от основните рискове е много бързата загуба на работа. Със свиване на ИТ наемането на персонал компаниите просто не се нуждаят от услугите на такива специалисти. Сред недостатъците на професията са още високото ниво на стрес, непредсказуемостта на пазара на труда, трудностите при взаимодействието с кандидатите за свободни работни места, както и нестабилноото търсене на служители за подбор на персонал. Освен това такива специалисти не харесват, че са „на свободна практика”.

5. Друга ИТ професия с подводни камъни е тази на мрежов инженер, който отговаря за безпроблемната работа на компютърната мрежа на компанията. Неговите ангажименти включват също поддръжка и конфигуриране на мрежово оборудване. Недостатъците на професията са много ниското заплащане на началните специалисти. Със сигурност заплащането ще расте, докато натрупвате опит, но първоначалните нива са ниски. Много работници в тази сфера се оплакват от постоянна преумора, както и от ходене на работа през нощта и, още по-лошо, през почивните дни. Липсата на подходяща почивка в крайна сметка води до здравословни проблеми.

6. Антирейтингът не може да мине без модератор на съдържание. Задълженията на този специалист варират от компания до компания, но като цяло неговата роля е да преглежда генерирано от потребителите съдържание. Според експерти от бранша, през 2021 г. в тази област са били наети около 100 хиляди специалисти.

Основният недостатък на професията е силно повишеното напрежение върху психиката. Служителите редовно трябва да гледат тежко или поне неприятно съдържание. Освен това почти няма възможности за кариера в тази област, а компаниите са много неохотни да наемат такива специалисти, предпочитайки да възлагат услугата на външни изпълнители. Понякога, но рядко, има оплаквания от ниски заплати.

7. Специалността мениджър на проекти също е посочена като една от най-лошите за онези, които правят първите си стъпки в ИТ сферата. Тези професионалисти работят в много индустрии, не само в ИТ, и обикновено отговарят за планирането, изпълнението и завършването на проект. Тук не стои въпросът за заплатите на ръководителите на проекти. По-скоро те не харесват прекалено високото ниво на отговорност с почти никаква възможност да влияят на ключови решения по време на работата по проектите.

8. Списъкът с най-лошите ИТ професии включва и рецензент на видео в Amazon. Тези професионалисти буквално бдят над другите служители на Amazon, гледайки записи от камерите за наблюдение от помещенията на компанията поне осем часа на ден. По-специално, те се уверяват, че служителите не прекарват твърде много време далеч от работата.

Дори и да не вземете предвид голямата вероятност да бъдете уволнени, винаги има риск да получите много здравословни проблеми. По-специално рецензентите на видео се оплакват, че гледат хиляди клипове всеки ден, което води до силно главоболие и загуба на зрение. Освен това към такива служители се прилагат и инструменти за наблюдение. И служителят ще получи целия този „букет” заедно с мизерна заплата.

9. Професията на анализатор по киберсигурност, чиито задачи включват защита на фирмени данни, софтуер, оборудване и мрежи от кибератаки и заплахи, също трябва да се избягва от начинаещите професионалисти, смятат авторите на рейтинга. Тук няма проблеми със заплатите, а в тази сфера работят почти 5 милиона души. Сред недостатъците са необходимостта анализаторите да прекарват много време в разглеждане на журнали за сигурност. В допълнение, радостта от успешно отблъсната атака от един хакер и подобреното ниво на защита бързо се компенсира от още по-дръзка атака от друг, по-опитен киберпрестъпник.

10. В списъка с най-лошите ИТ професии попада и специалист по въвеждане на данни. Основните недостатъци тук са ниските заплати, извънредният труд, както и несигурността, която плаши мнозина. Задачите могат да варират значително в различните компании. Кандидатите за това работно място често дори не знаят какво ще трябва да правят в крайна сметка. Друг минус е прекомерната монотонност на работата и в резултат на това загуба на умения с течение на времето.

Коментари по темата: „Топ 10 на най-лошите специалности за старт на ИТ кариерата”

добавете коментар...

  1. Patkan

    2-3 от длъжностите от списъка са ИТ. Но останалите определено са минали покрай..

  2. :o)

    Общо взето разбирам от Американската статия, пренагодена в новина,
    че работата е лошо нещо, което носи психически стрес и увреждания на горките служители, по-добре да лежат по цял ден и да им веем с листо, да не вземат нещо да се стресират да го еба 🙂

  3. Кольо Маринов

    Че какви ИТ специалности са това?

Коментар