Излизат последните актуализации на Windows 8.1 и Windows 7

За потребителите ще става все по-трудно и рисковано да работят на Windows 7
(снимка: CC0 Public Domain)

Операционните системи Windows 8.1 и Windows 7 ще получат най-новите си и последни актуализации на 10 януари. Това означава, че в бъдеще потребителите на тези две платформи ще станат по-уязвими към хакерски атаки и е желателно да обновяват системите си.

Версия Windows 8.1 ще получи последната партида актуализации за сигурност във вторник, преди Microsoft напълно да прекрати поддръжката на тази операционна система, съобщи Ghacks.net. В същото време компанията ще спре да издава пачове за версии на Windows 7, свързани с платената програма Extended Security Updates (ESU).

Разбира се, никой няма да забрани на собствениците на Windows 8.1 да използват операционната система, но идентифицираните уязвимости вече няма да бъдат коригирани от Microsoft, а важни компоненти на тази операционна система вече няма да получават актуализации.

В случая с Windows 7 картината е по-розова: благодарение на екип от ентусиасти от 0Patch, платформата ще продължи да получава неофициални актуализации. Екипът обеща да поддържа Windows 7 поне още две години с критични актуализации. Освен това браузърът Edge за Windows 7 също ще бъде актуализиран поне до януари 2025 г.

Поддръжката на Windows 7 обаче няма да е безплатна – 0Patch взима $25 годишна такса на компютър. Microsoft искаше същата сума за първата година на ESU и двойно повече за втората и третата година. Тази поддръжка обаче няма да реши проблемите със съвместимостта на Windows 7, при които определени програми просто не работят и/или не се инсталират правилно на старата операционна система.

Google вече обяви края на поддръжката на браузъра Chrome за Windows 7 и все още не е известно как ще работят другите приложения със старата ОС. Това важи и за Windows 8.1.

Вероятно много приложения просто ще спрат да работят на двете платформи и това може да създаде големи проблеми на потребителите. Ако Valve, например, реши да прекрати поддръжката на Steam за Windows 7, някои геймъри ще се сблъскат с проблем.

Все пак потребителите на Windows 7 са в по-добра позиция, в сравнение с тези на Windows 8.1, поне през следващите две години, тъй като никой не възнамерява да предостави разширена поддръжка за Windows 8.1 – нито безплатна, нито платена.

Коментар