САЩ въвеждат задължителна защита на самолетите от 5G

Самолетите в САЩ задължително трябва да имат оборудване, неподатливо на 5G смущения
(снимка: CC0 Public Domain)

Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предложи като задължително изискване до 2024 г. пътническите и товарните самолети да бъдат оборудвани с радиовисотомери, които не могат да бъдат повлияни от 5G мрежи в сантиметров диапазон (C-Band) или да са съвместими с одобрени радио-филтри.

В края на 2021 г. FAA и авиационната индустрия изразиха опасения, че 5G мрежите в C-обхвата могат да попречат на радиовисотомерите на самолетите, които са критични при кацане в лошо време, припомня Ройтерс.

Въпросът предизвика оживена дискусия в САЩ и местните телеком оператори се съгласиха да отложат частично разгръщането на 5G мрежи до юли 2023 г.

Агенцията предложи да се въведе директива за летателна годност от февруари 2024 г., която забранява полетите на пътнически и товарни самолети в близост до C-Band оборудване за 5G мрежите.

Освен това FAA иска да забрани кацането при условия на слаба видимост след 30 юни за самолети, които не са модернизирани за защита срещу смущения, потенциално създадени от комуникационни кули.

Новата инициатива идва в отговор на нежеланието на някои международни въздушни превозвачи да модернизират оборудването, освен ако няма строго регулаторно изискване от FAA за това, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на официални източници.

Коментар