Всички нови жилища в Англия ще имат гигабитов интернет

Жилищата във Великобритания ще се строят с инфраструктура за гигабитов интернет
(снимка: CC0 Public Domain)

Новопостроените жилищни сгради в Обединеното кралство ще имат гигабитова широколентова връзка, според последните нормативни промени. Освен това трябва да бъде улеснено инсталирането на високоскоростен интернет в съществуващи жилищни сгради.

Измененията на строителния кодекс, който е в сила от 2010 г., бяха обявени от Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта (DCMS) на 6 януари. Според закона, новите имоти трябва да бъдат оборудвани от самото начало с инфраструктура и връзки, необходими за осигуряване на достъп до интернет със скорост от 1Gb/s, съобщи The Verge.

Цената на връзката ще бъде ограничена от закона до £2000 на дом. Разработчиците трябва да изградят поне гигабитова инфраструктура (включително кабелни мрежи и точки за свързване), дори ако не могат да осигурят самата гигабитова свързаност в рамките на това ограничение на разходите.

Правителството е изчислило, че 98% от новите домове ще бъдат свързани в рамките на определената сума. Горната граница на разходите вероятно е била въведена, за да не се повишат цените в отдалечени селски райони, където са необходими сериозни подобрения на комуникационните линии.

Новият закон беше приет на 26 декември 2022 г. след едногодишно проучване, което показа, че около 12% от повече от 170 000 нови домове не са имали гигабитов широколентов достъп по време на предаването. Домовете в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия засега е изключена от този нов закон, тъй местните власти определят свои собствени строителни норми независимо от Англия. Подобен закон трябва да влезе в сила в Шотландия по-късно тази година.

DCMS твърди, че гигабитов широколентов интернет в момента е достъпен в повече от 72% от домакинствата в Обединеното кралство, като целта е до 2030 г. да се постигне пълно покритие.

Предприети са и стъпки за улесняване на повишаването на скоростта на връзките в съществуващите апартаменти и къщи. Преди това милиони наематели, живеещи в 480 000 жилищни сгради в Обединеното кралство, трябваше да получат разрешение от собственика на имота, за да позволят на телеком оператора да надстрои връзката. Операторите изчисляват, че около 40% от тези искания се игнорират от наемодателите, лишавайки наемателите от възможността да подобрят качеството на комуникационните услуги.

Законът за телекомуникационната инфраструктура (приложим за жилища под наем) от 2021 г. (TILPA) вече позволява на доставчиците на широколентов достъп в Англия и Уелс да търсят права за достъп чрез съдилищата, ако наемодателите и собствениците на земя не отговорят на исканията за инсталиране в рамките на 35 дни.

„Нищо не трябва да спира хората да се наслаждават на предимствата на по-добрата широколентова връзка, независимо дали става въпрос за бездействието на наемодателя или бездействието на предприемача”, казва Джулия Лопес, министър на цифровата инфраструктура.

„С нашите нови закони милиони наематели вече няма да бъдат лишавани от широколентов достъп от наемодателя си, а тези, които се местят в новопостроени домове, ще имат достъп до интернет с най-бързата налична скорост в момента, в който се настанят”, допълва Лопес.

Според многобройни свидетелства на наематели в Англия, инсталирането на оптична мрежа – не само гигабитова – в апартаменти в Обединеното кралство е почти невъзможно от много години. Исканията за надграждане на услугата се игнорират от наемодателите, въпреки че телеком-операторите планират до 2025 г. окончателно да спрат остарелите медни мрежи (реликва от 1911 г.).

Коментар