5 технологични революции, които няма да се случат през 2023 г.

Няколко обещаващи технологии, за които се изписа много, няма да станат масови през 2023 г.

Макар че технологичният сектор постоянно ни убеждава какви чудеса ще променят живота ни ей сега, след няколко месеца, истината е, че много от обещаваните технологии няма да видят масова реализация през 2023 г., обяви ABI Research. В своя годишен доклад за ИТ тенденциите анализаторите идентифицират 41 ключови технологични тенденции, които ще дадат резултат, и 33, които няма да се сбъднат тази година.

Със сигурност през 2023 г. няма да видим индустриални приложения на метапространството, 5G носими устройства, печатна електроника и услуги „сателитна към клетъчна мрежа“. Тез иновации просто няма да се случат тази година, казват изследователите от ABI Research.

„Войната, инфлацията, политическите катаклизми, недостигът на енергия и продължаващите последици от пандемията все още създават постоянно усещане за несигурност. Недостигът на работна ръка, проблемите с веригата за доставки, настроенията на потребителите и нарастващите разходи за суровини притискат много пазари. Въпреки това, общият знаменател между всички тези проблеми е, че технологията може да бъде или котвата, която тегли всичко надолу, или тягата, която движи развитието напред“, казва Стюарт Карлоу, главен изследователски директор в ABI Research.

Е, добре, какво няма да се случи през 2023 г.?

Индустриалното метапространство

През 2023 година индустриалните и производствени фирми няма да се засилят да инвестират огромни суми в метапространство. Персоналът няма да създава аватари и да решава предизвикателства във виртуални светове. Икономическият климат няма да допусне безумни инвестиции, които не сочат ясен път към стойността. А виртуалните светове са точно такива.

Вместо това индустрията ще инвестира в инструменти, които изграждат по-добра връзка между дизайнери, инженери и производствени екипи. Ще станем свидетели на много инвестиции в цифрови близнаци, защото фирмите от всички сектори се стремят да оптимизират своите дейности и да намалят разходите.

5G в потребителските носими устройства

Въпреки че носимите устройства могат да се възползват от клетъчната свързаност, което им дава по-голяма свобода от свързването към смартфони, носимите 5G устройства няма да станат масови през 2023 г. Проектът за партньорство от 3-то поколение (3GPP) ще въведе нови методи за радиочестотни комуникации при ниски капацитети (RedCap).

RedCap касае устройствата, чието предназначение предполага ограничен разход на енергия. Това значи, че тези продукти са опростени, евтини, с добър живот на батерията и изисквания за по-малко честотна лента от настоящите 5G NR продукти.

Частни 5G мрежи

Технологиите, които поддържат критичните корпоративни 5G функции – чувствителни към времезакъсненията – едва-едва ще започнат да се появяват на пазара в края на 2023 г. По-скоро трябва да ги очакваме през 2024 г. Това значи, че през настоящата година 4G Long Term Evolution (LTE) ще остане доминиращата технология за клетъчна свързаност – и поне още до 2027 г., когато, според ABI Research, 5G свързаността най-сетне ще вземе надмощие в предприятията.

Печатна електроника

Една от най-вълнуващите области на растеж в интернет на нещата (IoT) ще дойде от възможностите за отпечатване на електроника. Много компании разработват технологии и прототипи и дори започнаха да се появяват някои партньорства между производители и печатарски компании. Но това ще изисква големи промени от традиционните компании за решения за печат (напр. доставчици, продаващи принтери и тагове за етикети/тагове за комуникации в близко поле (NFC) или радиочестотна идентификация (RFID)).

Пазарът все още е в начален стадий и 2023 г. няма да се ускори толкова бързо, колкото ни се иска. Промяната най-вероятно ще се случи, но няма да е в рамките на 2023 г.

Сателитни и клетъчни мрежи

За кратко време станахме свидетели на партньорства, които обещават скоро чрез клетъчните си телефони да говорим и през сателит. Играчи като Apple, Huawei, SpaceX, Globalstar, AST Space Mobile и Lynk ускоряват пускането на комерсиални услуги. На сегашния етап обаче тези нови услуги са достъпни само за специализирани приложения.

Разбира се, че те имат страхотен потенциал, но през идните години, през 2023 г. и вероятно през 2024 г., ще бъдат използвани по-скоро за привличане на интереса на потребителите. ABI Research очаква, че по-съществено популяризиране на тази новост ще се случи по-късно: ще има 6,8 милиона връзки „сателитна към клетъчна мрежа“ чак към 2027 г.

„Нашата цел е да предоставим ключовите инструменти за вземане на решения, от които бизнесът се нуждае, за да действа бързо, уместно и ефективно. 2023 г. ще бъде предизвикателна, но също така носи големи обещания и възможности“, заключава Стюарт Карлоу.

Коментар