Как да озаптим приложенията, които събират локационни данни

Много от приложенията, които събират данни за местонахождението ни, реално не се нуждаят от тази информация (снимка: CC0 Public Domain)

Приложенията, които инсталираме на своя смартфон, изискват разрешения и права на достъп, за да функционират правилно. Например, важно е приложението за времето да има достъп до местоположението, за да ни каже правилната прогноза. Но има приложения, които излишно се интересуват от това къде се намираме и къде се движим – тези данни просто не са им нужни.

Това е проблем с нарастваща значимост, защото има все повече доказателства, че локационните данни на потребителите са голям бизнес – и то не за самите създатели на любопитните приложения, а за т.нар. трети страни.

Въпросните “трети страни” събират големи количества данни за местонахождението от милиони потребители, за да очертават тенденции. После тези тенденции се продават на други бизнеси. Например, големите хипермаркети определят цените си на база подобна информация (не само), имотният пазар също се влияе от нея.

Можем с ръка на сърце да кажем, че повечето ни приложения реално нямат нужда от локационните ни данни, за да работят добре. Защо му е на приложението за позвъняване да знае къде се намираме? То не се нуждае от достъп до нашето местоположение, за да работи правилно. Същото важи и за други приложения.

Ако не желаем да „храним“ бизнеса с локационни данни, можем да поограничим приложенията, които се интересуват от местонахождението ни. Ето няколко прости стъпки за проверката на приложения, които имат достъп до местоположението:

  1. На телефона си с Android отворете „Настройки“;
  2. Превъртете надолу и докоснете опцията за местоположение;
  3. Натиснете опцията Разрешения за местоположение на приложението.

Тук ще можете да видите всички приложения, които имат разрешение за използване на данни за местоположение. Можете да докоснете всяко от приложенията и да деактивирате достъпа, ако желаете.

Като алтернатива можете също да оставите възможност приложенията да използват достъпа до местоположение само тогава, когато са активни. Това може да се приложи дори за приложения за карти и навигация.

Коментар