Съд ограничи локационните данни за полицията в САЩ

Решението на американски съд вълнува световната технологична общност, защото днес почти всеки носи в джоба си поне един мобилен телефон, който може да се проследява

Върховният съд на САЩ наложи ограничения върху възможностите на местната полиция да иска и получава данни от мобилните оператори относно местоположението на дадени лица. Става дума за хора, заподозрени в извършване на престъпления.

Решението на американския съд се счита за голяма победа сред защитниците на неприкосновеността в дигиталната среда, но и се приема от правоприлагащите органи като тежък удар, отбелязва Ройтерс.

Полицията вече се нуждае от разрешение от съда, за да получи данните от мобилните оператори. Това правно изискване е „по-висока летва“ от досегашната, съгласно федералния закон.

Съдът подчерта, че получаването на такива данни от мобилните оператори без съдебно нареждане, както редовно се прави от полицията сега, представлява „неразумно търсене и изземване“ съгласно четвъртата поправка на Конституцията на САЩ.

В решението, написано от консервативния главен съдия Джон Робъртс, съдът се произнася в полза на Тимъти Карпентър – осъден за няколко въоръжени грабежа в магазини на Radio Shack и T-Mobile в Охайо и Мичиган. За тях той е обвинен с помощта на данни за местоположението си, добити от неговия мобилен телефон чрез операторите. Данните за мястото на Тимъти са го свързали с престъплението.

Съдията Робъртс подчерта, че решението няма отношение към „традиционните техники за наблюдение“ като камери за сигурност или средства за събиране на данни за целите на националната сигурност.

Макар че решението изрично се отнася само до „исторически данни от мобилни телефони“, защитниците на неприкосновеността в дигиталното пространство се надяват, че случаят ще даде тон за разрешаване на други, бъдещи случаи от подобен тип, които биха могли да възникнат с развитието на новите технологии.

Днешното решение признава необходимостта от защита на високочувствителните данни за местоположението от нашите мобилни телефони, но също така павира пътя към запазването на други видове чувствителна дигитална информация в бъдещи случаи – от нашите имейли, интелигентни домашни уреди и технологии, които тепърва предстои да бъдат изобретени“, заяви адвокатът на Американския съюз за граждански свободи Нейт Веслер, който представлява Карпентър.

Решението позволява на полицията все пак да избягва получаването на съдебни заповеди за достъп до други видове бизнес регистри, обясни съдия Робъртс. Полицията може също така да избегне получаване на заповеди при спешни ситуации.

Самият Карпентър, осъден на база локационните данни от клетъчните мрежи, навярно ще се озове отново на подсъдимата скамейка. Делото му ще бъде върнато за разглеждане в съда. Очаква се все пак присъдата му да се потвърди, тъй като има други доказателства, които пряко го свързват с грабежите.

Факт е обаче, че големите телекоми в САЩ – Verizon Communications, AT&T, T-Mobile US и Sprint – получават хиляди запитвания всяка година от правоохранителните органи.

Делото подчертава нарастващата загриженост сред защитниците на неприкосновеността на личния живот относно способността на правителствата да се добират до лични данни. По време на споровете по делото през декември съдия Соня Сотомайор, която се присъедини към Робъртс в решението, се позова на страховете от „Големия брат“ – всевиждащият лидер от романа на Джордж Оруел „1984“.

Друг съдия на име Самуел Алито, бивш прокурор, заяви, че решението ще донесе „много повече вреда, отколкото полза“. Решението „гарантира вихрушка от съдебни спорове, като същевременно заплашва много легитимни и ценни практики по разследване,“ добави Алито. Той заяви също, че решението не се отнася до „някои от най-големите заплахи за личната неприкосновеност“, като например събирането на лични данни от частни компании.

Това е третото значително решение на американския съд през последните години по важни теми за приложението на наказателното право в света на новите технологии. През 2014 г. съдът реши, че полицията трябва да има заповед, за да претърсва съдържанието на мобилен телефон, когато потребителят му е арестуван. През 2012 г. пък бе постановено, че е необходима заповед за поставяне на GPS устройство за проследяване на превозно средство.

Решението на американския съд вълнува световната технологична общност, защото днес почти всеки носи в джоба си поне един мобилен телефон, който може да се проследява както чрез локационни техники на самата клетъчна мрежа, така и чрез вградените си GPS функции.

Коментар