Австралия узакони „хакването” на социални мрежи от полицията

Австралия развърза ръцете на полицията да получава достъп до акаунтите в социални мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Полицията в Австралия ще може да „хаква” акаунтите на потребители на социални медии без съдебно разпореждане, по силата на нов закон, който бързо премина етапите на одобрение.

Новоприетият закон изисква от доставчиците на интернет услуги да помагат на полицията да хакне акаунти и приложения в социалните медии и да шпионира потребителите. Законът много бързо премина през етапите на одобрение и полицията вече успя да контролира и дори да изземе акаунтите на потребители, заподозрени в тежки престъпления, без съдебно решение.

Според публикация на министъра на вътрешните работи на Австралия, законът е приет, за да изведе на следващо ниво борбата срещу трафика на наркотици, тероризма и други тежки престъпления.

Отбелязва се, че в обхвата на закона влиза всяко престъпление, за което е предвиден затвор от три или повече години, и това могат да бъдат действия, които не са свързани с престъпност или тероризъм. Разрешения за подобни действия на полицията ще се издават от Административно-апелативният трибунал вместо от съда.

Много експерти вече се обявиха против закона и го оприличиха като начин полицията да се превърне в съдия, съдебен заседател и палач, събрани в едно. Според критиците, както формулировката, така и механизмът на закона пораждат много въпроси относно целесъобразността на неговото прилагане.

Коментари по темата: „Австралия узакони „хакването” на социални мрежи от полицията”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Да, навсякъде по света е абсолютно същото. Затова хората са побегнали да емигират точно към САЩ, Австралия и НЗ защото много искат да бъдат роби с 3 синджира, да ги мачкат и пр.

    Хайде, за пръв път ви чета кремълско-позитанските цвиления.

  2. :o)

    навсякъде по света е абсолютно същото, просто никой не се тупа в гърдите с новина
    ако си мислите че нещо сте СВОБОДНИ дълбоко се лъжете

  3. Симо

    В Австралия е страшно…. много ги мачкат хората, това там са социални експерименти за разработка на тактики за другите държави… Много жалко за хората, с мирни протести се опитва да си отстояват правата а насреща им модерна полиция че армията включват от време на време, пълна лудница … То аборигените са май най свободни сега и западната част на Австралия също където е незаселено

  4. Пацифист

    Фашаги комуняги прикрити като демонокрапи.

  5. оруел

    Аз казах ли ви?

Коментар